Výpoveď počas rodičovskej dovolenky z dôvodu zrušenia zamestnávateľa

poradňaporadňa

Je možné sa nejako brániť proti výpovedi z organizačných dôvodov? Som toho času na rodičovskej dovolenke a z práce mi oznámili, že nakoľko sa ruší časť zamestnávateľa, tak mám prísť podpísať výpoveď. Dostanem odstupné vo výške 2 mesačného platu, nakoľko som pracovala vo firme menej ako 5 rokov. Ale predsa môj zamestnávateľ funguje ďalej, a ak by mi dal výpoveď až po nástupe do práce z rodičovskej dovolenky, tak by mi musel zaplatiť 2 mesačnú výpovednú lehotu + 2 mesačné odstupné. t.j. vzhľadom na to, že som na rodičovskej dovolenke, prídem o 2mesačný plat... Je možné sa proti výpovedi ohradiť a žiadať aby ju, nakoľko sa nezrušuje celý zamestnávateľ, odsunul na dobu po mojom návrate z rodičovskej dovolenky?

Poradňa: Ak je zamestnankyňa na rodičovskej dovolenke, nie je dôvod aby výpoveď išla prevziať osobne. Podľa ustanovenia § 38 Zákonníka práce, písomnosti zamestnávateľa týkajúce sa vzniku, zmeny a skončenia pracovného pomeru musia byť doručené zamestnancovi do vlastných rúk. Písomnosti doručuje zamestnávateľ zamestnancovi na pracovisku, v jeho byte alebo kdekoľvek bude zastihnutý. Ak to nie je možné, možno písomnosť doručiť poštou ako doporučenú zásielku. Písomnosti doručované poštou zamestnávateľ zasiela na poslednú adresu zamestnanca, ktorá je mu známa, ako doporučenú zásielku s doručenkou a poznámkou "do vlastných rúk". Povinnosť zamestnávateľa doručiť písomnosť sa splní, len čo zamestnanec písomnosť prevezme alebo len čo ju pošta vrátila zamestnávateľovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnanca. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnanec alebo zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne.

V prípade výpovede z organizačných dôvodov, konkrétne, keď sa zrušuje alebo premiesťuje zamestnávateľ , sa neuplatňuje zákaz výpovede a je na uvážení zamestnávateľa, ktorým zamestnancom, ktorých sa týka zrušenie časti zamestnávateľa týka, z tohto dôvodu dá výpoveď.
8.2.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy