Lekárske prehliadky v tehotenstve a pracovné voľno

poradňaporadňa

Som tehotná, pracujem na smeny(krátky a dlhý týždeň) a mzdová účtovníčka mi nechce uznať priepustku na celý deň, nakoľko mi povedala, že mám nárok len na 4 hod., ktoré mi môže zamestnávateľ preplatiť, pokiaľ nie je na priepustke napísané celodenné ošetrenie a nechce mi to uznať ani na základe §141 odst.2a3, vyvracia mi môj názor, že tehotné nie sú obmedzené 7 dňami na návštevu lekára, tvrdí, že mám nárok len na 7 dní za kalendárny rok a taktiež, že som mohla navštíviť lekára vo svojom pracovnom voľne. Chcem sa spýtať, či je to niekde definované presnejšie a ako jej mám povedať, že mám nárok na viac ako na tých 7 dní a uznania priepustky, keďže rátam s tým ,že takých priepustiek budem mať určite viac. Ako to je s dovolenkou, termín pôrodu mám v máji. Mám nárok na dovolenku na celý rok alebo len na alikvotnú časť(do mája), musím si ju vyčerpať, alebo sa mi prenáša automaticky znova po nástupe do práce?

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 141 ods. 2 bod 3 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas na preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času. Táto situácia sa označuje ako prekážka v práci na strane zamestnanca.

Vo vyššie uvedenom prípade zákon neustanovuje limit najviac sedem dní do roka s náhradou mzdy, ako je to v vyšetrenia alebo ošetrenia zamestnanca v zdravotníckom zariadení podľa § 141 ods. 2 bod 1 Zákonníka práce.

Každú prekážku v práci je zamestnanec povinný zamestnávateľovi hodnoverným spôsobom preukázať tak, aby nevznikli pochybnosti o existencii prekážky a o dĺžke jej trvania.

V zmysle ustanovenia § 144 ods. 1 Zákonníka práce, zamestnanec je povinný upovedomiť zamestnávateľa o prekážke v práci a o jej predpokladanom trvaní, požiadať ho o poskytnutie pracovného voľna a prípadne preukázať dôvod prekážky v práci vopred, ak mu je dôvod prekážky známy; inak je povinný oznámiť zamestnávateľovi prekážku v práci a jej predpokladané trvanie bez zbytočného odkladu.

Zamestnankyni, ktorá je na materskej dovolenke, sa nárok na dovolenku nekráti. Po ukončení materskej dovolenky a prechode na rodičovskú dovolenku dochádza ku kráteniu dovolenky podľa § 109 ods. 1 Zákonníka práce, t.j. ak zamestnankyňa odpracuje aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky sa kráti dovolenka za prvých 100 takto zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 dní rovnako o jednu dvanástinu.

Ak si zamestnankyňanemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.
8.1.2009

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy