Ukončenie rodičovskej dovolenky a návrat do zamestnania

poradňaporadňa

Dňa 2.11.2009 mi skončila rodičovská dovolenka, zamestnávateľa už 2 týždne bombardujem, aby sa vyjadril, čo bude so mnou ďalej, či má pre mňa miesto. Pracujem ako predavačka a viem, že má plné stavy. Vôbec so mnou nekomunikuje, a dnes mi dal odkázať, že mám mu doniesť rozhodnutie o skončení rodičovskej dovolenky a potom mi dá vedieť, čo ďalej. Mám dojem, že robí všetko preto, aby mi nemusel vyplatiť odstupné, na ktoré mám asi nárok. Poraďte mi prosím ako mám postupovať. Na ÚP v BA mi povedali, že podľa zákona mi musí do dvoch dní od skončenia rodičovskej dovolenky dať vedieť, či ma zamestná alebo so mnou rozviaže prac.pomer.

Poradňa: V prípade návratu zamestnankyne po rodičovskej dovolenke platí , že zamestnávateľ je povinný jej prideľovať prácu podľa pracovnej zmluvy.

Ak objektívne zamestnávateľ takúto prácu nemá alebo zamestnankyňa odmietne prijať ponúknutú inú vhodnú prácu, zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer z tzv. organizačných dôvodov resp. nadbytočnosti podľa § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce. V prípade skončenia pracovného pomeru z organizačných dôvodov, výpoveďou alebo dohodou, má zamestnankyňa nárok na odstupné v sume najmenej dvojnásobku jej priemerného mesačného zárobku a ak pracovný pomer u zamestnávateľa trval najmenej päť rokov, má nárok na odstupné v sume najmenej trojnásobku jej priemerného mesačného zárobku.

Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm. b), t.j. z dôvodu nadbytočnosti, nesmie počas troch mesiacov znovu utvoriť zrušené pracovné miesto a prijať po skončení pracovného pomeru na toto pracovné miesto iného zamestnanca. zmien.

Vzhľadom na vyššie uvedené je potrebné zamestnávateľovi písomne oznámiť, že zamestnankyni sa rodičovská dovolenka končí a preto chce nastúpiť do práce, prípadne požiadať zamestnávateľa o vyjadrenie.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

 

Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy