Uplynutie rodičovskej dovolenky a opätovné tehotenstvo

poradnaporadna

Momentálne som na rodičovskej dovolenke s ročným synom - rodičovská dovolenka mi začala koncom decembra minulého roka(na materskú som nastúpila v júni 2008) pracovnú zmluvu som mala na dobu určitú a tá mi skončila 19/02/2009 a nebola mi uz predĺžená-v tomto období som bola už skoro mesiac znovu tehotná. Moja otázka je, keďže mám nastúpiť na materskú dovolenku teraz v septembri od 05/09/2009, akú materskú, alebo rodičovskú budem dostávať, keďže mi nepredĺžili zmluvu. Mám vôbec nárok na materskú dovolenku?

Poradňa:V zmysle § 166 Zákonníka práce, v súvislosti s pôrodom a so starostlivosťou o narodené dieťa patrí žene materská dovolenka v trvaní 28 týždňov. Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do troch rokov veku dieťaťa. Pracovný pomer dohodnutý na určitú dobu sa skončil uplynutím dohodnutej doby, preto v súčasnosti sa už nejedná o čerpanie materskej alebo rodičovskej dovolenky.

V tomto prípade je potrebné kontaktovať miestne príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne a zistiť podmienky vzniku na materské podľa konkrétnych okolností.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy