Koniec materskej dovolenky a ponuka práce v inom meste alebo výpoveď z organizačných dôvodov

poradnaporadna

V auguste mi končí rodičovská dovolenka, zamestnávateľ mi volal, že určitá časť sa presúva na iné miesto (do iného mesta) a do toho spadá aj moja pracovná pozícia. Bolo mi ponúknute miesto v inom meste alebo výpoveď z organizačných dôvodov. Keďže to mesto je veľmi ďaleko od môjho bydliska, tak som to neprijala. Moja otázka je, či mám nárok iba na odstupné alebo aj na výpovednú lehotu. Som vo firme dlhšie ako 5 rokov. Mne povedali, že pracovný pomer zaniká v deň skončenia rodičovskej dovolenky.

Poradňa: Zamestnankyňa, ktorá je na rodičovskej dovolenke je v ochrannej lehote, počas ktorej platí zákaz výpovede zo strany zamestnávateľa. Tento zákaz výpovede sa však nevzťahuje na situáciu, kedy dochádza k zrušeniu zamestnávateľa. V tomto prípade je potrebné, aby zamestnávateľ ukončil so zamestnankyňou pracovný pomer výpoveďou alebo dohodou z dôvodu podľa § 63 ods. 1) písm. a) t.j. z dôvodu, že sa zrušuje zamestnávateľ. Dôvod skončenia pracovného pomeru je potrebné vo výpovedi alebo v dohode výslovne uviesť. V prípade, ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby, ktorá je rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca a je najmenej dva mesiace. Ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, je výpovedná doba najmenej tri mesiace. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak nie je ustanovené inak.

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, pracovný pomer trvá aj počas plynutia výpovednej doby a aj počas tejto doby je potrebné dodržiavať všetky páva a povinnosti zamestnanca a zamestnávateľa. Odo dňa, keď vznikol pracovný pomer, je zamestnávateľ povinný prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy, platiť mu za vykonanú prácu mzdu a dodržiavať ostatné pracovné podmienky ustanovené právnymi predpismi, kolektívnou zmluvou a pracovnou zmluvou. Ak zamestnávateľ neprideľuje zamestnancovi prácu, jedná o prekážku v práci na strane zamestnávateľa podľa § 142 ods. 3. podľa ktorého, ak zamestnanec nemohol vykonávať prácu pre iné prekážky na strane zamestnávateľa ako sú vymedzené v predchádzajúcich ustanoveniach Zákonníka práce ( t.j. napr. prechodný nedostatok surovín, nepriaznivé poveternostné vplyvy a pod. ) zamestnávateľ poskytne zamestnancovi náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

V prípade skončenia pracovného pomeru výpoveďou alebo dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) Zákonníka práce, patrí zamestnancovi odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Priemerný zárobok sa zisťuje v súlade s §134 Zákonníka práce zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu za kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Ak zamestnanec v takomto období nepracoval, použije sa pravdepodobný zárobok vypočítaný zo mzdy, ktorú by zamestnanec zrejme dosiahol.

Na základe čitateľskej otázky a po uvážení vyššie uvedeného môžeme konštatovať, že zamestnávateľ môže dať zamestnankyni výpoveď z organizačných dôvodov, zamestnankyni vznikne nárok na odstupné a pracovný pomer zanikne až uplynutím výpovednej lehoty. Počas výpovednej lehoty je zamestnávateľ povinný prideľovať prácu a zamestnanec je povinný pracovať; ak zamestnávateľ nemôže prideliť prácu, jedná sa o prestoj a zamestnanec má mzdové nároky na náhradu mzdy. Zamestnanec a zamestnávateľ môžu ukončiť pracovný pomer aj písomnou dohodou ku konkrétnemu dátumu, pričom v záujme ochrany zamestnanca je nevyhnutné v dohode uviesť dôvod skončenia pracovného pomeru- t.j. organizačné dôvody podľa § 63 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy