Odchodné

poradňaporadňa

Pracovala som ako učiteľka ZŠ, mám 61 rokov. K 1. aprílu 2010 som dostala 3-mesačnú výpoveď z organizačných dôvodov a odstupné. Od 1. júla 2010 som na riadnom dôchodku. Je to môj prvý odchod do dôchodku. Mám nárok na odchodné do dôchodku? Ak áno, mám si podať žiadosť na riaditeľstvo školy?

Poradňa: Po skončení pracovného pomeru vzniká zamestnancovi nárok na odchodné za podmienky, že ide o prvé skončenie pracovného pomeru po nadobudnutí nároku na predčasný starobný dôchodok, starobný dôchodok a invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 %; zamestnancovi patrí odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo bezprostredne po jeho skončení.

Zákon stanovuje, že o odchodné je potrebné požiadať pred alebo bezprostredne po skončení pracovného pomeru. Z uvedeného môžeme usudzovať uplatniť nárok na odchodné je potrebné v najbližší nasledujúci pracovný deň po skončení pracovného pomeru.

19.07.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy