Nevyplatenie mzdy a nepreplatenie dovolenky pri skončení pracovného pomeru

poradňaporadňa

Ku dňu skončenia pracovného pomeru dohodou k 9.12. som mala odpracovaný jeden deň a vyčerpala som 5 dní dovolenky, 12 dní mi ostávalo nevyčerpaných. K výplatnému termínu mi však na účet výplata neprišla a zamestnávateľ mi ju nechce poslať. Výplatná páska mi bola doručená po bývalej kolegyni domov. Je na nej iba preplatená dovolenka a nie je zarátaný odpracovaný deň, pričom je zmenený spôsob vyplatenia mzdy, z výplaty na účet na výplatu v hotovosti. Som zamestnaná v Prahe a nemám možnosť si pre hotovosť prísť osobne.

Poradňa:Zamestnávateľ je povinný vyplácať zamestnancovi mzdu v termíne dojednanom v pracovnej zmluve alebo v kolektívnej zmluve, ak takýto termín nie je dojednaný, mzda je splatná pozadu za mesačné obdobie najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca. Pri skončení pracovného pomeru vyplatí zamestnávateľ zamestnancovi mzdu splatnú za mesačné obdobie v deň skončenia pracovného pomeru, ak sa nedohodli inak, najneskôr však v najbližšom výplatnom termíne nasledujúcom po dni skončenia pracovného pomeru.

Mzda sa vypláca v pracovnom čase a na pracovisku, ak sa v pracovnej zmluve nedohodlo inak. Ak sa zamestnanec z vážnych dôvodov nemôže dostaviť po výplatu mzdy alebo ak pracuje na vzdialenom pracovisku, zašle mu zamestnávateľ mzdu tak, aby mu bola doručená v deň určený na jej výplatu, alebo najneskôr v najbližší nasledujúci pracovný deň na svoje náklady a nebezpečenstvo, ak sa nedohodnú inak.

Pri vyúčtovaní mzdy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi písomný doklad obsahujúci údaje o jednotlivých zložkách mzdy a o vykonaných zrážkach a o celkovej cene práce. Na žiadosť zamestnanca mu zamestnávateľ predloží na nahliadnutie doklady, na ktorých základe bola mzda vypočítaná.
Zamestnanec môže na prijatie mzdy písomne splnomocniť inú osobu.

Zamestnávateľ je povinný poukázať mzdu alebo jej časť určenú zamestnancom na ním určený účet v banke alebo v pobočke zahraničnej banky v Slovenskej republike, ak o to zamestnanec písomne požiada alebo ak sa zamestnávateľ so zamestnancom na takom postupe dohodne tak, aby určená suma peňažných prostriedkov mohla byť pripísaná na tento účet najneskôr v deň určený na výplatu.

Ak je zamestnávateľ v omeškaní s vyplatením mzdy, zamestnanec môže písomne zamestnávateľa vyzvať na splnenie povinnosti s uvedením určitej lehoty na plnenie a súčasne zamestnávateľa upozorniť na skutočnosť, že v opačnom prípade sa zamestnanec bude domáhať vyplatenia mzdy aj úrokov z omeškania prostredníctvom súdu. Suma úrokov z omeškania sa určí podľa § 517 ods. 2 Občianskeho zákonníka, konkrétne podľa Nariadenia vlády SR č. 87/1995 Z.z. v aktuálnom znení , podľa ktorého výška úrokov z omeškania je o 8 percentuálnych bodov vyššia ako základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky platná k prvému dňu omeškania s plnením peňažného dlhu.

V zmysle ustanovenie § 150 ods. 2 Zákonníka práce, zamestnanci, ktorí sú poškodení porušením povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov, môžu podať sťažnosť na príslušnom orgáne inšpekcie práce. Miestna príslušnosť sa určuje na základe sídla zamestnávateľa.
Viac o nevyplatení mzdy a možných, aj trestnoprávnych postihoch vyplývajúcich zamestnávateľovi z takéhoto konania, sme písali v článku Nevyplatenie-mzdy-zamestnavatelom-a-prava-zamestnanca.
4. 1. 2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy