Predľži sa skúšobná doba o počet dní na PN?

pravna poradnapravna poradna

Nastúpil som do práce a v pracovnej zmluve mám dohodnutú skúšobnú dobu 2 mesiace. Počas skúšobnej doby som bol 6 dní na PNke. Má to nejaký vplyv na trvanie skúšobnej doby a dokedy mi môže dať zamestnávateľ výpoveď v skúšobnej dobe?

Poradňa: Počas skúšobnej doby je zamestnanec aj zamestnávateľ oprávnený kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu skončiť pracovný pomer. V tomto prípade sa nejedná o výpoveď ale o jednostranný právny úkon zamestnanca alebo zamestnávateľa, ktorý sa označuje ako skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe. Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru je potrebné doručiť druhému účastníkovi. Toto oznámenie má byť doručené spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončí . Trojdňová lehota má len poriadkový charakter a aj keď nie je dodržaná, k platnému ukončeniu pracovného pomeru i tak dôjde. Skúšobnú dobu možno dohodnúť len v pracovnej zmluve v písomnej forme najneskôr v deň, ktorý bol dohodnutý ako deň nástupu do práce.
Skúšobnú dobu možno dohodnúť najdlhšie na tri mesiace. Skúšobnú dobu nemožno predlžovať na základe dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom, a to ani nad rozsah povolený zákonom, t.j. tri mesiace a ani dodatočne až do tohto rozsahu.
Jediný možný spôsob predĺženia skúšobnej doby vyplýva zo zákona v ustanovení § 45 ods. 2 Zákonníka práce, podľa ktorého skúšobná doba sa predlžuje o čas prekážok v práci na strane zamestnanca. Ktoré okolnosti sa považujú za prekážky v práci na stane zamestnanca vyplýva z ustanovenia § 141 a nasl. Zákonníka práce. Ak bol zamestnanec uznaný za práceneschopného pre chorobu, trvanie skúšobnej doby sa automaticky predĺži o tento čas.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy