Živnostník, pokuta a ukončenie práce zo zdravotných dôvodov

Právny vzťah medzi dvomi podnikateľmi je obchodnoprávnym vzťahom. Spôsob skončenia pracovného pomeru zo zdravotných dôvodov nie je v tomto prípade použiteľný. Právny vzťah medzi dvomi podnikateľmi je obchodnoprávnym vzťahom. Spôsob skončenia pracovného pomeru zo zdravotných dôvodov nie je v tomto prípade použiteľný. Zdroj: thinkstock.com

Som v plnej invalidite. Začala som však pracovať ako živnostník v novej pobočke realitnej kancelárie. Obchody však nejdú a ak zostanem ďalší mesiac, hrozí mi pokuta, ak neurobím žiadny obchod, t.j. chcem dať radšej výpoveď zo zdravotných dôvodov. Stačí mi len výpoveď s okamžitou platnosťou? Doporučene by som ju poslala alebo mi treba aj nejaké potvrdenie od lekára špecialistu, alebo len od všeobecného lekára?

 

Poradňa:   Práca vykonávaná na základe živnostenského oprávnenia je podnikaním a vzťahy medzi  dvomi podnikateľmi, v prípade opísanom vyššie medzi majiteľom realitnej kancelárie a realitnou maklérkou, sa spravujú ustanoveniami  zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník.

Právny vzťah medzi dvomi podnikateľmi je obchodnoprávnym vzťahom, právny vzťah medzi zamestnancom a zamestnávateľom je pracovnoprávnym vzťahom podľa Zákonníkom práce. Na  ukončenie vyššie uvedeného obchodnoprávneho vzťahu nemožno aplikovať  rovnaké spôsoby skončenia  alebo dôvody, ktoré upravuje Zákonník práce. Spôsob skončenia pracovného pomeru zo zdravotných dôvodov nie je v tomto prípade použiteľný.

Živnostník sa v prvom rade musí poriadne oboznámiť so zmluvou, ktorú uzatvoril, o aký zmluvný typ ide a ako sú v nej  dojednané jednotlivé možnosti ukončenia. Vo vzťahu medi dvomi podnikateľmi nie je zvyčajné, aby si dojednávali možnosť ukončenia na jednej alebo druhej strane zo zdravotných dôvodov.  Ak v zmluve nie sú uvedené možnosti jej ukončenia, je potrebné postupovať  podľa možností ukončenia zmluvy, ktoré sú uvedené v Obchodnom zákonníku pre konkrétny zmluvný typ. Znenie Obchodného zákonníka  nájdete  aj na webových stránkach MS SR justice.gov.sk.

Pisateľka v otázke spomína možnosť uloženia pokuty (predpokladáme, že ide o zmluvnú pokutu) majiteľom kancelárie za to, že živnostníčka neurobila žiaden obchod. V tejto súvislosti upozorňujeme, že  zmluvná pokuta musí byť dojednaná písomne, inak je neplatná. Okrem toho,  súd môže neprimerane vysokú zmluvnú pokutu znížiť  a v neposlednom rade, takéto dojednanie  môže byť   rozpore so zásadami poctivého obchodného styku a aj keď  bude uvedené dojednanie platné, výkon práva  podnikateľa, ktorý by sa domáhal výkonu tohto  svojho práva , nebude požívať ochranu.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Realitná kancelária Výpoveď Živnostník Obchodný zákonník Pokuta Skončenie práce Zdravotné dôvody
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy