Radíme: Do akej výšky môže dať zamestnávateľ uhradiť náhradu škody?

Zamestnávateľ je povinný preukázať zamestnancovo zavinenie. Zamestnávateľ je povinný preukázať zamestnancovo zavinenie. Zdroj: thinkstock.com

Môže zamestnávateľ predavačky, ktorá predala maloletému tabakový výrobok, a bola mu vyrubená pokuta vo výške 1500 eur, túto pokutu v plnej výške preniesť na predavačku? Alebo existuje maximálna výška náhrady škody v Zákonníku práce?

 

Poradňa: Zamestnanec zodpovedá zamestnávateľovi za škodu, ktorú mu spôsobil zavineným porušením povinností pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním. Zamestnávateľ je povinný preukázať zamestnancovo zavinenie.

Pre vznik všeobecnej zodpovednosti zamestnanca za škodu musia byť splnené nasledujúce predpoklady: vznik škody pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s týmto plnením, protiprávny úkon, porušenie povinnosti pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s nimi alebo úmyselné konanie proti dobrým mravom, príčinná súvislosť medzi porušením povinnosti a vznikom škody, zavinenie na strane zamestnanca. Pre zodpovednosť zamestnanca za škodu sa vyžaduje splnenie všetkých uvedených predpokladov. Ak nie je splnený čo len jeden predpoklad, zamestnanec za škodu podľa tohto ustanovenia nezodpovedá.

Za protiprávne konanie sa pokladá konanie, ktoré je v rozpore s právom. Konanie zamestnanca môže spočívať v konaní alebo opomenutí konať, a to v prípade, ak zamestnanec mal povinnosť konať určitým spôsobom, v tomto konkrétnom prípade mala predavačky vyžadovať vek osoby, ktorej predala tabakový výrobok. Ďalším predpokladom zodpovednosti zamestnanca za škodu je existencia príčinnej súvislosti medzi konaním zamestnanca a škodou, pričom príčinnú súvislosť musí preukázať poškodený, t.j. v tomto prípade zamestnávateľ.

Zavinenie je ďalším predpokladom pracovnoprávnej zodpovednosti zamestnanca, ktoré môže byť úmyselné alebo nedbanlivostné. V súvislosti so zavinením je dôležitý aj § 187 Zákonníka práce, ktorý upravuje výšku škody, a to vo vzťahu k miere zavinenia zamestnanca. Podľa tohto ustanovenia, ak škodu spôsobil porušením povinností aj zamestnávateľ, zamestnanec uhradí len pomernú časť škody, a to podľa miery svojho zavinenia.

Zamestnanec, ktorý zodpovedá za škodu, je povinný nahradiť zamestnávateľovi skutočnú škodu, a to v peniazoch, ak škodu neodstráni uvedením do predchádzajúceho stavu a ak túto škodu zamestnávateľ od zamestnanca požaduje. Náhrada škody spôsobená z nedbanlivosti, ktorú zamestnávateľ požaduje od zamestnanca, nesmie u jednotlivého zamestnanca presiahnuť sumu rovnajúcu sa štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku pred porušením povinnosti, ktorým spôsobil škodu. Zamestnávateľ nie je oprávnený zraziť sumu náhrady škody ani jej časť zo mzdy zamestnanca bez písomného súhlasu zamestnanca.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Škoda Zamestnanec Zamestnávateľ Náhrada Úhrada Náhrada škody
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy