V raji: Dovolenka a práca na jednom mieste

The Surf OfficeThe Surf Office Zdroj: Facebook/The Surf Office

O Slovákovi, ktorý si svoje pracovné miesto presunul do raja, píšu aj v denníku The New York Times. Peter vytvoril atraktívnu kanceláriu pri pláži na ostrove Gran Canaria aj pre ďalších podnikavých ľudí, ktorým k práci postačí notebook a môžu byť nadšencami surfovania. Nie je to však podmienkou.

Petrovu kanceláriu obklopuje dlhý rad hotelov, ktoré sa tiahnu popri pláži. Pracovné miesta, ktoré v nej ponúka, prinášajú v porovnaní s pracovnými miestami na Slovensku extra výhody. Ako aj samotný názov Surf Office hovorí, miesto združuje ľudí, ktorí na tretí najväčší španielsky ostrov prišli nielen pracovať, ale aj zabaviť sa alebo surfovať.

Surf office  na Kanárskych ostrovoch funguje od leta a odvtedy ho navštívilo okolo 300 ľudí. Aj keď má vo svojom názve „Surf“ nie je povinnosťou každého člena zúčastňovať sa surferskych meetingoch.

„Je to veľmi individuálne. Mnoho ľudí príde vyskúšať si surfovať prvýkrát v živote, takže si zoberú niekoľkodňový kurz. Iní už surfovať vedia a spontánne sa kancelárii dohodnú, že idú na pláž. Niektorí zas nesurfujú vôbec, takže prídu iba kvôli možnosti pracovať z kancelárie a zúčastňujú sa spoločných aktivít,“ hovorí Peter Fabor, zakladateľ Surf Office v meste Las Palmas de Gran Canaria.

The Surf Office Galéria fotiek (5) Zdroj: Facebook/The Surf Office
The Surf Office Galéria fotiek (5) Zdroj: Facebook/The Surf Office

Atraktívne pracovné miesto zároveň poskytuje miesto na prenocovanie a bezplatnú zábavu s ostatnými kolegami. Ako však takáto kancelária vznikla?

„Posledných niekoľko rokov som každé leto chodil surfovať a vyčerpal si celú svoju dovolenku. Potom som si uvedomil, že ako dizajnér by som  mohol pracovať na diaľku. Na Kanárskych ostrovoch sú vhodné podmienky na surfovanie počas celého roka a okrem toho je tu vynikajúce počasie. Tak som si povedal, že sa tam skúsim presunúť, pracovať odtiaľ na diaľku a umožniť to aj ďalším ľuďom,“ vysvetľuje Peter Fabor.

Výhody tohto coworkingového centra si pochvaľuje aj produktový dizajnér Matej Hreščák, momentálne pracujúci pre spoločnosť Facebook, ktorý v Surf Office strávil niekoľko týždňov. 

„Ak sa nachádzate ďaleko od všetkých rušivých vplyvov vášho okolia, dokážete sa lepšie ponoriť do konkrétneho problému a idete za svojím cieľom,“ povedal.

Surf Office poskytuje všetko, čo potrebujete k práci a životu. Kancelária je plne vybavená  vysokorýchlostným pripojením na internet, kuchynkou, vonkajším grilom či bicyklami, ktoré sa dajú využívať na výlety po okolí. To, že ste neustále obklopení kreatívnymi ľuďmi, prispieva k vašej vyššej produktivite.

„Pracujete, surfujete a zároveň stretávate rovnako zmýšľajúcich ľudí,“ hovorí Slovák, ktorý sa už medzičasom presunul do kalifornského mesta Palo Alto.

The Surf Office Galéria fotiek (5) Zdroj: Facebook/The Surf Office

Ďalším nadšencom práce v coworkingovom centre je Francúz Raphaël Harmel, spoluzakladateľ aplikácie Speecheo, ktorý rodný kraj opustil pred desiatimi mesiacmi a odvtedy cestuje po svete. Hovorí, že takéto miesta, akým je aj Surf Office na Kanárskych ostrovoch, mu umožňujú nazrieť do spôsobu práce ostatných ľudí.

Keď sa rozhodnete pre prácu a život v zahraničí, postup je taký, že si najprv musíte nájsť prácu, ako aj miesto na bývanie. Pre digitálnych nomádov (pozn. red.: ľudia, ktorí cestujú po svete a k práci im stačí ich notebook) je život jednoduchší v tom, že im stačí iba miesto na prenocovanie.

Liz Elam je spoluzakladateľka coworkingového centra v Austine, v Texase, ktorá vidí najväčšiu výhodu týchto centier v sociálnej interakcii.

„Ak cestuje do nejakého mesta, väčšinou si objednáte hotel alebo hostel a zatvoríte dvere pred vonkajším svetom. V coworkingových centrách sa stávate súčasťou jedného veľkého spoločenstva, v ktorom môžete zdieľať svoje myšlienky, prehlbovať ich a navzájom sa radiť.“

Steve King, partner nezávislej výskumnej a poradenskej spoločnosti Emergent Research, odhaduje trend vzniku coworkingových centier v najbližších rokoch. Do piatich rokov by malo po celom svete vzniknúť okolo 20 až 30 takýchto coworkingových centier, v ktorých budú môcť ľudia pracovať a zároveň žiť. Viesť by ich k tomu mala čoraz väčšia pracovná záťaž a menej času na oddych vo forme dovolenky.

The Surf Office Galéria fotiek (5) Zdroj: Facebook/The Surf Office

Tak ako majú školopovinné deti počas dvoch letných mesiacov prázdniny, tak aj u dospelých by takýto trend mohol v blízkej dobe prevládať. Prečo by napríklad nemohli pracovať z iného miesta a zároveň svoju prácu spojiť s cestovaním?

Coworkingové centrum je ideálne miesto, kde sa stretávajú rozliční ľudia s tvorivým duchom. Dávajú vám spätnú väzbu a nasmerujú vás vo vašom projekte. Sú to zakladatelia rôznych star-upov, kóderi, projektanti, obchodníci, programátori, vývojári, grafici a ďalší. Tak čo, máte aj vy chuť pracovať zo vzdialenej kancelárie?

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Dovolenka Kancelária Práca Kanárske ostrovy Surfovanie Gran canaria Digitálny nomád Digitálni nomádi The surf office Coworkingové centrum Peter fabor Las palmas de gran canaria
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: Nytimes.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy