6 tipov, ako sa stať digitálnym nomádom

Digitálny nomádi pracujú z ktoréhokoľvek miesta na svete.Digitálny nomádi pracujú z ktoréhokoľvek miesta na svete. Zdroj: thinkstock.com

Pracovať, cestovať a relaxovať. To je hlavné motto všetkých digitálnych nomádov – profesionálov, ktorým k životu stačí iba notebook, mobil a internet. Pracujú z ktoréhokoľvek miesta na svete.

Technika robí zázraky a môže dokonca hory prenášať. Tentokrát je to myslené doslovne. Stačí, keď ste technicky zdatní a vaším jediným pracovným nástrojom je notebook a mobil. Môžete cestovať po svete, obdivovať nádherné prírodné scenérie, tropické pláže, podniknúť výpravy do neznáma a zároveň z týchto miest pracovať.

Vďaka globalizácii je dnes možné všetko, a tak jeden deň môžete byť na severnej pologuli a druhý stráviť na jej východnej časti. Netreba však zabúdať na základné heslo digitálnym nomádov:

„Nebuďte bohatí, ale veďte bohatý život.“

Kočovná práca je vhodná pre tých, ktorí nedokážu „obsedieť“ na jednom mieste a ich povaha práce si nevyžaduje dennodenný styk s ľuďmi. Cestovanie spojené s prácou je vhodné hlavne pre ľudí na voľnej nohe, ako sú programátori, grafici, copywriteri, prekladatelia alebo internetoví podnikatelia. Digitálnym nomádom sa môže stať aj človek, ktorý svojho zamestnávateľa požiada o vzdialenú prácu z domu. Na Slovensku by sa pravdepodobne nestretol s pochopením.

Omnoho jednoduchšia situácia je v Amerike, kde takýmto spôsobom žije dokonca 2,6 percent zamestnancov, čo je asi 3,3 milióna ľudí, uvádza analýza Global Workplace Analytics. Dôkazom toho, že je možné skĺbiť prácu s cestovaním, je Američan Greg Jorgensen, ktorý pred niekoľkými rokmi pracoval ako programátor na voľnej nohe. V priebehu rokov si vybudoval sieť klientov a vďaka novým kontaktom získal pracovnú zmluvu na päť rokov. Uvedomil si, že vďaka tejto práci môže pracovať z akéhokoľvek miesta, na ktorom nechýba pripojenie k internetu. Doteraz už precestoval západné pobrežie Ameriky, Costa Ricu a Belize. Na každom jednom mieste pobudol zhruba pol roka a posunul sa ďalej. Jeho základnou výbavou bol počítač a malý batoh. V januári 2013 sa presunul na ázijský kontinent, do Thajska, odkiaľ podniká výlety do juhovýchodnej časti Ázie.

Aj život digitálneho nomáda má svoje tienisté stránky – osamelosť, pracovné víza a prácu v rôznych časových pásmach. Práca spojená s cestovaním je však vynikajúcou alternatívou pre tých, ktorí sa nechcú vzdať svojej práce a zároveň ani cestovania.

Čo všetko potrebujete, aby ste sa stali digitálnym nomádom?

  1. Vašou povinnou výbavou je jazyk
    Bez anglického jazyka sa ďaleko nedostanete. Vždy je dobré poznať jazyk domácich obyvateľov, avšak na začiatku si postačíte aj s angličtinou.
  2. Zistite si pracovné povolenie alebo vízum v krajine
    Ak zvažujete, či sa stať digitálnym nomádom, nezabúdajte, že vo viacerých krajinách sú potrebné pracovné povolenia. Krajiny sa takýmto spôsobom bránia pred prílivom imigrantov, ktorí by eventuálne mohli domácich pripraviť o prácu. Bez pracovného povolenia by ste boli nútení po troch mesiacoch krajinu opustiť.
  3. Majte finančnú rezerv
    Nezabúdajte ani na schopnosť splácania faktúr vašimi klientmi. Pri práci a cestovaní v cudzej krajine ste odkázaní iba sám na seba, preto je vhodné, aby ste pre prípad platovej neschopnosti svojich odberateľov mali vytvorenú dostatočnú finančnú rezervu.
  4. Majte vytvorenú digitálnu rezervu
    Digitálni nomádi radia znížiť náklady vo svojej domovskej krajine na minimum. Ak viete, že práca v cudzích krajinách sa stane vaším životným štýlom, predajte auto alebo ukončite nájomnú zmluvu. Ak vlastníte byt, môžete ho prenajímať, aby vám časť nákladov pokryla vaše povinné platby a vy získate minimálne vreckové na život v zahraničí.
  5. Prokrastinácia ide nabok
    Práca v cudzej krajine neznamená, že by ste mali poľaviť zo svojich pracovných návykov. Budete mať množstvo vecí, ktoré vás budú rozptyľovať, dôležitá je však sebakontrola. Je nevyhnutné dôsledne dodržiavať termíny a nezabúdať pritom na časové pásma v jednotlivých krajinách. V zahraničí nie ste na dovolenke, zmenili ste iba miesto práce.
  6. Vzďaľujte sa pomaly
    ​Na začiatku vycestujte do krajiny blízko vášho domova, najlepšie v rámci Európy. Do vzdialenejších destinácií sa vyberte už ako skúsený cestovateľ.
Viac o téme: Relax Práca Programátor Nomád Digitálny nomád Copywriter Prekladateľ
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: mashable.com, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy