Podnikatelia: Daňové priznanie si môžete odložiť

Tlačivo na podanie daňového priznania.Tlačivo na podanie daňového priznania. Zdroj: SITA

Termín podania daňového priznania je možné odložiť o tri mesiace alebo až o šesť mesiacov. Závisí to od príjmov zo zahraničia. Stačí finančnej správe oznámiť predĺženie lehoty.

V tomto roku si môžu občania aj podnikatelia oznámením opäť predĺžiť termín na podanie daňového priznania. Môžu tak spraviť bez ohľadu na to, či mali alebo nemali príjmy zo zahraničia. Predĺženie lehoty na podanie daňového priznania sa týka fyzických aj právnických osôb.

Každý, kto si chce posunúť túto lehotu, je povinný oznámiť to daňovému úradu, upozornila hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Ak je firma platiteľom dane z pridanej hodnoty (DPH), oznámenie alebo žiadosť o predĺženie lehoty na podanie daňového priznania pošle elektronicky, prostredníctvom portálu finančnej správy. Na stránke www.financnasprava.sk sa nachádza formulár všeobecného podania a do jeho prílohy je možné vložiť oznámenie alebo žiadosť.

Ak daňovník nemal príjmy zo zahraničia, môže si lehotu na podanie daňového priznania predĺžiť maximálne o tri mesiace. Ak mal aj príjmy zo zahraničia, môže si čas na podanie predĺžiť maximálne o šesť kalendárnych mesiacov, a to na základe oznámenia daňovníka podaného najneskôr do 31. marca 2014.

Ak je daňový subjekt v konkurze alebo v likvidácií, môže mu správca dane predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania rozhodnutím len na základe žiadosti daňového subjektu, ktorá musí byť podaná najneskôr 15 dní pred uplynutím zákonnej lehoty.

Finančná správa o odložení daňového priznania informuje Sociálnu poisťovňu a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Úrad poskytnuté údaje posiela ďalej do jednotlivých zdravotných poisťovní.

Viac o téme: Dane Podnikateľ Daň Podanie Priznanie Podnikatelia Z Odklad Daňové Zaplatenie Priznania Príjmu Daňového
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: SITA, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy