Zmeny, ktoré čakajú firmy od nového roka

Nielen živnostníkov, ale aj firmy čakajú od januára viaceré zmeny.Nielen živnostníkov, ale aj firmy čakajú od januára viaceré zmeny. Zdroj: photl.com

Nielen živnostníkov, ale aj firmy čakajú od januára viaceré zmeny. Znižuje sa daň z príjmu firiem, klesne administratívna záťaž a zmeny nastávajú aj pri vymazaní z čiernej listiny neplatičov. Od roku 2015 ešte čakajú firmy daňové licencie.

 

 

Menej povinností čaká podnikateľov od 1. januára budúceho roka. Vyplýva to z novely zákona o účtovníctve:

  • zjednodušuje sa rozsah účtovnej uzávierky pre mikro účtovné jednotky – zaniká povinnosť ocenenia cenných papierov a derivátov reálnou hodnotou
  • do registra účtovných uzávierok sa budú ukladať aj výročné správy, zároveň zanikne povinnosť ukladať do neho priebežné účtovné uzávierky
  • zníži sa periodicita na inventarizáciu majetku – dlhodobý majetok sa bude inventarizovať len raz za 4 roky a peňažné prostriedky v hotovosti len ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná uzávierka
  • zmiernia sa podmienky pri vedení účtovníctva pre účtovné jednotky, ktoré neboli zriadené na účely podnikania

Ďalšie zmeny, ktoré sa týkajú podnikateľov:

  1. Peňažné vklady
    Zakladatelia firiem budú peňažné vklady alebo ich časti splatené pred vznikom spoločností dávať na samostatný účet v banke. S týmito prostriedkami nebudú môcť nakladať skôr, ako spoločnosť vznikne. Vyplýva to z novely Obchodného zákonníka. Po novom tak už zakladatelia firiem nebudú môcť využiť doteraz často používané splatenie peňažného vkladu v hotovosti k rukám správcu vkladu. S peniazmi uloženými na samostatnom účte budú môcť spoločnosti nakladať aj pred ich vznikom, ale iba v prípade, ak pôjde o úhradu nákladov súvisiacich so založením spoločnosti podľa spoločenskej zmluvy, či ak pôjde o vrátenie peňažného vkladu s úrokom.
     
  2. Daň z príjmu
    Daň z príjmu právnických osôb od nového roka klesne zo súčasných 23 na 22 %.
     
  3. Čierna listina
    Z čiernej listiny neplatičov dane z pridanej hodnoty (DPH) sa budú dať od januára 2014 vymazať firmy, ktoré sa "polepšili". Vyplýva to z novely daňového poriadku.

    Finančné riaditeľstvo tak bude môcť vymazať zo zoznamu zverejnenom na internete platiteľov DPH, ktorí si v minulosti neplnili zákonné povinnosti. A to v tom prípade, ak u nich už pominuli dôvody a dvanásť mesiacov po sebe neporušili svoje povinnosti. Finančné riaditeľstvo však bude môcť zverejňovať aj zoznam vymazaných platiteľov DPH.
     
  4. Daňové licencie
    Firmy budú od roku 2015 po novom platiť daňové licencie. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov. Ich výška bude závisieť od tržieb spoločnosti a od toho, či je, alebo nie je firma platcom dane z pridanej hodnoty (DPH). Neplatca DPH s tržbami do 500-tisíc eur tak bude platiť 480 eur, platca dane s tržbami do 500-tisíc eur bude platiť 960 eur a pre subjekty s tržbami nad 500-tisíc eur určuje zákon výšku daňovej licencie na 2880 eur.

    Daňovú licenciu bude možné odpočítať si od kladnej daňovej povinnosti v danom roku a v ďalších troch rokoch. Nižšie daňové licencie budú môcť platiť tie firmy, ktoré zamestnávajú zdravotne postihnutých ľudí.

    Od platenia licencií budú oslobodené novovzniknuté spoločnosti v prvom roku podnikania. Licencie nebudú platiť ani verejné obchodné spoločnosti, Národná banka Slovenska, daňovník v konkurze či v likvidácii, taktiež sa nebude vzťahovať ani na daňovníka, ktorý prevádzkuje chránenú dielňu.
     
  5. Administratívna záťaž
    Podnikateľom sa v budúcom roku zníži administratívna náročnosť a zjednoduší sa určenie daňovej povinnosti, vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov. Na základe právnej normy sa upravujú podmienky pre vedenie zjednodušenej formy uplatňovania preukázateľných výdavkov formou daňovej evidencie.

    V súčasnosti je totiž pre daňovníkov s príjmami z podnikania a z inej zárobkovej činnosti možné viesť takúto zjednodušenú formu uplatňovania preukázateľných výdavkov formou daňovej evidencie len vtedy, ak nemajú zamestnancov. A tiež, ak ich príjmy v predchádzajúcom zdaňovacom období nepresiahli 170-tisíc eur.

    Takíto daňovníci nemusia viesť účtovníctvo, či už jednoduché, alebo podvojné, ale môžu viesť práve daňovú evidenciu. Novelou sa tak rušia tieto podmienky a uplatňovanie preukázateľných vynaložených výdavkov formou daňovej evidencie budú môcť využiť všetci daňovníci s príjmami z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z použitia diela a umeleckého výkonu.
     
  6. Výnosy z dlhopisov a pokladničných poukážok
    Novela zákona o dani z príjmov taktiež od 1. januára 2014 zavádza, aby výnosy z dlhopisov a pokladničných poukážok vyplácaných fyzickej osobe sa zdaňovali daňou vyberanou zrážkou, okrem výnosov zo štátnych dlhopisov a štátnych pokladničných poukážok, ktoré sa budú naďalej zdaňovať podaním daňového priznania. Podľa rezortu financií zdaňovanie daňou vyberanou zrážkou zabezpečí zníženie administratívnej náročnosti fyzickej osoby pri zdaňovaní týchto úrokových výnosov.
     
  7. Registračné pokladnice
    Firmy budú musieť zabezpečiť k registračným pokladniciam zariadenia navyše a kontrolám budú musieť umožniť pripojenie k elektronickej pokladnici cez komunikačný kábel. Každá nezákonná manipulácia s registračnou pokladnicou, pochybenie pri výdaji bločkov alebo ukladaní či archivácií údajov sa bude posudzovať oveľa prísnejšie.
Viac o téme: Zmeny Január Firmy Osoby 2014 Právnické PO
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: TASR; red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy