Pozrite si schválené a navrhované zmeny pre podnikateľov

SaS navrhuje zrušiť minimálne odvody pre živnostníkov v rámci balíčka 10 opatrení.SaS navrhuje zrušiť minimálne odvody pre živnostníkov v rámci balíčka 10 opatrení. Zdroj: photl.com

Novinkou pre podnikateľov je, že pri vzniku firiem sa bude počiatočný vklad odvádzať na samostatný účet. Minimálny vklad bude predstavovať 5-tisíc eur, čo môže byť pre niektorých podnikateľov problém. Eseročky si preto radšej zakladajú už teraz.

Schválené: Peňažný vklad vložený na samostatný účet pri založení firiem

Zakladatelia firiem budú peňažné vklady alebo ich časti splatené pred vznikom spoločností dávať na samostatný účet v banke. S týmito prostriedkami nebudú môcť nakladať skôr, ako spoločnosť vznikne. Vyplýva to z novely Obchodného zákonníka, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR schválili. Snemovni ju predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

Po novom tak už zakladatelia firiem nebudú môcť využiť doteraz často používané splatenie peňažného vkladu v hotovosti k rukám správcu vkladu. S peniazmi uloženými na samostatnom účte budú môcť spoločnosti nakladať aj pred ich vznikom, ale iba v prípade, ak pôjde o úhradu nákladov súvisiacich so založením spoločnosti podľa spoločenskej zmluvy, či ak pôjde o vrátenie peňažného vkladu s úrokom.

Podľa Roberta Kičinu z Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) je toto opatrenie prijímané v kontexte boja s daňovými únikmi. On sa ale domnieva, že takýmto spôsobom sa proti podvodníkom nepodarí zasiahnuť.

"Opatrenie sa bude dať jednoducho obísť, zakladateľ spoločnosti si peniaze požičia, a potom ich po vzniku firmy vráti," uviedol.

Novinka podľa neho môže zvýšiť transakčné náklady pri vznikoch firiem, a to všetkým, aj tým serióznym podnikateľom.

"Skôr by sa malo postupovať tak, že by sa nároky smerom na základné imanie znižovali," podotkol Kičina.

Napríklad by sa podľa neho mohli zakladať takzvané "jednoeurové eseročky", ale zároveň by sa mala posilňovať zodpovednosť štatutárov firiem. Teda, že by pri porušení zákona zodpovedali osobným majetkom do výšky základného imania spoločnosti.

Opozičný poslanec NR SR za SaS a bývalý minister práce Jozef Mihál upozornil, že takéto opatrenie sťaží podmienky najmä pri vzniku spoločností s ručením obmedzeným. Pri ich vzniku je povinný minimálny vklad 5000 eur.

"Majitelia budú musieť mať 5000 eur, ktoré budú istý čas v zálohe. Takúto podmienku je niekedy ťažké splniť," upozornil.

Podľa jeho zistení už mnohí budúci podnikatelia zakladajú spoločnosti radšej teraz, kým novela neplatí. Rezort spravodlivosti navrhuje jej účinnosť od decembra 2013.

Navrhované: Zrušenie minimálnych odvodov pre živnostníkov

Zrušenie minimálnych zdravotných a sociálnych odvodov, zrušenie povinného nemocenského poistenia, zavedenie slobody v odpisovaní majetku či predĺženie lehoty na podanie priznania k dani z príjmov - tieto opatrenia patria do balíčka 10 opatrení z dielne opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS), ktoré by mali zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku. Strana tieto návrhy plánuje postupne predkladať do Národnej rady (NR) SR.

Záujmom strany je, aby na Slovensku podnikalo čo najviac ľudí.

"Rozhodli sme sa živnostníkom hodiť záchranné koleso, a to vo forme 10 konkrétnych opatrení," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda SaS Richard Sulík.

Prvých päť opatrení z balíčka je zameraných na zlepšenie situácie živnostníkov v oblasti daní a odvodov. SaS navrhuje zrušiť minimálne zdravotné a sociálne odvody.

"Sú najväčšou záťažou pri podnikaní živnostníkov. Živnostník tieto odvody musí platiť aj v čase, keď sa mu nedarí. Takáto položka je pre neho zničujúca. To je aj hlavný dôvod, prečo živnostníci prestávajú podnikať," uviedol podpredseda strany Jozef Mihál.

Zrušiť by sa malo aj platenie povinného nemocenského poistenia.

"To je mnohým živnostníkom nanič, je to pre nich zbytočná finančná záťaž. Dávky z nemocenského poistenia nečerpajú, aj keď sú chorí," priblížil Mihál.

Zmeny by mali nastať aj v systéme paušálnych výdavkov. SaS tiež navrhuje opatrenie, ktoré by malo živnostníkov motivovať sporiť si v II. pilieri.

"Chceme podporiť živnostníkov v tom, aby si sporili na dôchodok. Navrhujeme zvýšenie nezdaniteľnej časti na dobrovoľné príspevky do II. piliera. Živnostníci budú platiť nižšie dane, ak si budú sami dobrovoľne sporiť v II. pilieri na svoj dôchodok," vysvetlil Mihál.

Súčasťou balíčka sú aj opatrenia, ktoré by mali znížiť administratívnu záťaž podnikateľov. Mala by sa napríklad predĺžiť lehota na podanie priznania k dani z príjmov. V súčasnosti podnikatelia predkladajú daňové priznanie do konca marca, SaS navrhuje túto lehotu predĺžiť do konca apríla. Taktiež by sa mal vytvoriť aj špeciálny zúžený pracovnoprávny vzťah zamestnávateľov, ktorí zamestnávajú menej ako päť ľudí. Na takýchto zamestnávateľov by sa podľa strany nemali vzťahovať určité ustanovenia zo Zákonníka práce. SaS navrhuje aj zmeny v živnostenskom zákone. Spomedzi viazaných živností by sa mali podľa návrhu SaS vyňať niektoré profesie ako napríklad vyučovanie v odbore umenia či uskutočňovanie krajinno-architektonických sadovníckych diel. Zrušiť by sa mali aj koncesionárske poplatky pre živnostníkov.

Stranou SaS navrhované opatrenia by mali spôsobiť výpadok v rozpočte približne 140 miliónov eur ročne. SaS tento výpadok navrhuje nahradiť dvoma opatreniami.

"Spôsobené výpadky navrhujeme vykryť zrušením investičných stimulov a navrhujeme aj obmedzenie vyplácania prídavkov na deti, a to tak, že by prídavky na deti dostávali rodičia len na prvé štyri deti a zároveň by sa suma prídavkov na dieťa znižovala s rastúcim príjmom rodičov," povedal Sulík.

Viac o téme: Návrh Zmeny S.r.o. Domáce Mihál Živnostník Eseročka Vklad SaS SZČO Podniakteľ
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy