'Hudba' budúcnosti: Jednorázový poplatok za živnostenskú licenciu

Podľa návrhu by mali živnostníci s obratom do 50-tisíc eur za rok zaplatiť za licenciu jednorazovo 500 eur a viac sa o svoje daňové povinnosti nestarať.Podľa návrhu by mali živnostníci s obratom do 50-tisíc eur za rok zaplatiť za licenciu jednorazovo 500 eur a viac sa o svoje daňové povinnosti nestarať. Zdroj: photl.com

Zákon o živnostenských licenciách by dal živnostníkom s obratom do 50-tisíc eur za rok povinnosť zaplatiť za licenciu jednorázový poplatok a viac by sa o svoje daňové povinnosti nestarali. Získali by tak čas na vlastné podnikateľské aktivity.

Opozičná strana SDKÚ-DS predloží na schôdzu parlamentu návrhy na podporu živnostníkov. Pôjde o zákon o živnostenských licenciách, ktorý sa už raz snažili presadiť.

 

"Podávame ho opätovne aj preto, lebo sme presvedčení, že je potrebný, je nutný a pomôže zlepšiť život živnostníkom, malým podnikateľom a pomôže zlepšiť zamestnanosť v tejto kľúčovej oblasti hospodárstva," povedal na brífingu v Bratislave podpredseda strany Ivan Štefanec.

Podľa návrhu by mali živnostníci s obratom do 50-tisíc eur za rok zaplatiť za licenciu jednorazovo 500 eur a viac sa o svoje daňové povinnosti nestarať. Počas roka sa tak nemusia zaoberať výškou svojich tržieb a môžu sa zamerať na podstatu vlastného podnikania.

"Takýto návrh pomôže zlepšiť život malým podnikateľom, pretože pomôže znížiť ich administratívne náklady," konštatoval Štefanec.

Okrem živnostenskej licencie chce SDKÚ-DS navrhnúť aj možnosť pre živnostníkov odpočítať si náklady na marketingové aktivity, ako je napríklad pohostenie obchodných partnerov, do výšky 1 % z príslušných tržieb. Strana takisto navrhne, aby sa zdvojnásobila možná výška darov, ktoré si v súčasnosti môžu podnikatelia započítať do daňového základu.

"Ceny neustále rastú a treba reflektovať aj vývoj v tejto oblasti," dodal podpredseda.

 

Viac o téme: Domáce Podnikanie Živnostník Licencia Živnostenská Živnostníci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy