Známi podnikatelia nedokončili školu. Zarábajú však miliardy

Mark Zuckerberg, zakladateľ sociálnej siete Facebook.Mark Zuckerberg, zakladateľ sociálnej siete Facebook. Zdroj: internet

Jeden z najznámejších svetových podnikateľov dnešnej doby je pravdepodobne Mark Zuckerberg. Ten sa vzdal štúdia na Harvarde, aby vytvoril úspešnú sociálnu sieť Facebook, ktorá zmenila tvár sociálnym médiám. Nielen on, ale aj ďalší podnikatelia dnes zarábajú miliardy, napriek tomu, že nedokončili školu.

Asi by ste sa čudovali, ale veľa zahraničných úspešných podnikateľov nemá dokončené vysokoškolské vzdelanie alebo dokonca stredoškolské vzdelanie. Reč je o moderných vizionárov, ktorí za svoje miliónové nápady, neokázalú drzosť, talent či zručnosti dokázali zarobiť veľký balík peňazí.

Zaujímavý je počin miliardára Petra Thiela, ktorý 20-tim nádejným mladým talentom prisľúbil  100-tisíc dolárov, keď opustia školu na dva roky, aby sa z nich stali „nádejní podnikatelia“. Je možné, aby títo ľudia tak rýchlo dosiahli úspech, ako rýchlo získali peniaze?

Dôkazom toho, že sa dá zarobiť a zanechať školu sú aj títo podnikatelia:

  1. Jack Dorsey, CEO sociálnej siete Twitter a mobilnej služby Square
    Jack Dorsey opustili University of New York a začal pracovať u predchodcu sociálnej siete Twitter Odeo. V roku 2008 ho vymenovali ako jedného z 35 inovátorov na svete do veku 35 rokov a v minulom roku získal ocenenie za technológiu „Innovator of the Year Award“  od denníka Wall Street Journal.
     
  2. Dean Kamen, vynálezca vozidla Segway
    Do dnešnej doby je Dean Kamen držiteľom 80 patentov v Amerike. Preslávil sa však vďaka dvojkolesovému vozidlu Segway PT (Personal Transporter). Je to elektrický dopravný prostriedok pre jednu osobu, ktorý môže uniesť primeraný náklad. Ku svojmu pohybu využíva dynamickú stabilizáciu. Jeho vynálezca Dean Kamen sa rozhodol po dvoch rokoch štúdia opustiť inštitút Worcester Polytechnic Institute.

    Iróniou osudu je, že 62-ročný milionár Jimi Heselden, ktorý bol zároveň vlastníkom spoločnosti Segway, neprežil pád z elektrického vozidla.
     
  3. David Karp, zakladateľ mikroblogovacej platformy TumbIr
    TumbIr je mikroblogovacia platforma, ktorá umožňuje jej používateľom publikovať texty, obrázky, videá, odkazy, citáty alebo zvukové súbory na ich vlastných mikro-blogoch. Jej dvadsaťsedemročný zakladateľ a developer David Karp sa teraz pýši deviatou najnavštevovanejšou stránkou v Amerike, napriek tomu, že neukončil ani strednú školu.

    Úspechy mikroblogovacej platformy prišli veľmi rýchlo. Do dvoch týždňov od spustenia, získal TumbIr až 75-tisíc užívateľov a v tomto roku ho odkúpila spoločnosť Yahoo za 1,1 miliardu dolárov. Napriek tejto skutočnosti ostal David Karp na čele spoločnosti.
     
  4. Jerry Yang, spoluzakladateľ a bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Yahoo!
    Jerry Yang zanechal doktorandské štúdium na Stanfordskej Univerzite, aby mohol vytvoril internetovú spoločnosť Yahoo, ktorá ponúka množstvo služieb. Yang sa presťahoval aj so svojou matkou a bratom z Taiwanu do Kalifornie, keď mal desať rokov. Podarilo sa mu dosiahnuť bakalársky titul, ako aj magisterský titul Master of Science v odbore elektrotechniky na Standfordskej Univezite.

    Ešte počas štúdia sa Jerry Yang spojil so svojim kamarátom Davidom Filom, aby vytvorili internetovú stránku, ktorá sa neskôr premenovala na Yahoo! Keď zistili, že ich „podnikanie“ má veľký potenciál, odložili si doktorandské štúdium.
     
  5. Daniel Ek, zakladateľ hudobnej služby Spotify
    Spotify je hudobná služba, ktorá vznikla vo Švédsku a zadarmo ponúka streamovanie hudby od mnohých vydavateľstiev. Založil ju dvadsaťdeväťročný podnikateľ Daniel Ek. Paradoxom je, že nikdy neskončil vysokú školu. Zapísaný však bol na KTH Royal Institute of Technology, kde neskončil ani prvý stupeň vysokoškolského štúdia.

    Hodnota spoločnosti Spotify sa odhaduje na 4 miliardy dolárov. Nebola to však jediná spoločnosť, ktorú Daniel Ek založil. Svoju prvú spoločnosť založil v roku 1997, keď mal štrnásť rokov. V minulosti pôsobil ako generálny riaditeľ spoločnosti uTorrent, v ktorej sa spojil s Martinom Lorentzon a vybudovali Spotify.
Viac o téme: Daniel Škola David Jack Milióny Ek Kamen Podnikatelia Dean Zárobok Mark Jerry Zuckerberg Dorsey Štúdiu Karp Jang Známi
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: businessinsider.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy