Manuál, ako rozbehnúť start-up projekt

Nepotrebujete mať vynikajúci nápad, stačí, ak budete mať iba kupcu.Nepotrebujete mať vynikajúci nápad, stačí, ak budete mať iba kupcu. Zdroj: photl.com

Aj vy ste rozmýšľali nad spustením vlastného projektu, či už popri zamestnaní alebo v rámci podnikania? Ako prvé by ste sa mali zamyslieť nad predmetom podnikania. Pomôže vám v tom googlenie. Keď si však myslíte, že ste prišli na niečo úplne nové, čo tu ešte nebolo, znamená to, že ste iba slabo googlili.

Máte niekoľko možností ako rozbehnúť start-up projekt. Buď sa rozbehnete ísť cestou inovácie a vynájdete niečo, čo ešte nikto na Slovensku nevynašiel, či ide o produkt alebo službu. Alebo si vyberiete druhú cestu, pustíte do projektu, ktorý existuje, ale dáte mu pridanú hodnotu. Budete ho ponúkať lepšie, lacnejšie alebo výhodnejšie než konkurencia.

„Nepotrebujete mať vynikajúci nápad, stačí, ak budete mať iba kupcu.“

Ak sa ďalej pýtate na financovanie vášho projektu, v dnešnej dobe existuje zoznam overených investorov, ktorí pôsobia na Slovensku a dodajú vám potrebné investície a know-how. Stačí zaklopať na tie správne dvere a  mať dopodrobna rozpracovaný plán start-up projektu.

Máte jasno v týchto veciach?

  1. Cena za tovar/službu
    Ako bude produkt spoplatnený? Bude moja cieľová skupina ochotná a schopná za produkt platiť?
     
  2. Trh
    Kto budú moji zákazníci? Akým spôsobom ich dokážem presvedčiť o kúpe?
     
  3. Benefit
    Je môj produkt lepší ako konkurenčné riešenia? V čom?
     
  4. Záujem
    Mám dostatok entuziazmu a chuť, pustiť sa do nového projektu?
     
  5. Poslanie
    Chcem pracovať na niečom, čom ma baví?

Ak ste pri väčšine jednotlivých bodov odpovedali ÁNO, môžete sa pustiť do start-upu. Buď ho rozbehnete s vlastnou finančnou podporou alebo s podporou investora.

Čo prináša investor?

  1. Peniaze
  2. Radu
  3. Spoluprácu
  4. Synergie

Ak sa rozhodnete expandovať na zahraničné trhy, prinášame vám rebríček najlepších miest, kde môžete rozbehnúť váš projekt.

7 najlepších miest na založenie start-upu vo svete

  1. Zürich,  Švajčiarsko
  2. Štokholm, Švédsko
  3. Singapur
  4. Dublin, Írsko
  5. Kodaň, Dánsko
  6. Oulu, Fínsko
  7. Eindhoven, Holandsko

Rady, ako rozbehnúť start-up od spoluzakladateľa sociálnej siete LinkedIn Reida Hoffmana a amerického podnikateľa Bena Casnocha:

  1. Všetci ľudia môžu byť podnikatelia
    Každý človek dokáže sám seba „zorganizovať“. Niekto má na to dar, iného k tomu musia dotlačiť určité okolnosti. Slovíčko podnikanie môže pre neho znieť odstrašujúcu, ale tiež je to forma práce. Nie však úzkoprofilová, ale práca z rôznych oblastí.

    Jeden z popredných vedcov Andy Hargadon povedal: Pre niektorých ľudí sú 20-ročné skúsenosti v skutočnosti iba jeden rok skúseností, ktoré sa opakovali dvadsaťkrát.
     
  2. Rozvíjajte konkurenčnú výhodu
    Na to, aby ste rozvíjali túto ideu nemusíte byť lepší ako všetci ostatní profesionáli. Stačí, ak budete iba lepší v jednej vyprofilovanej oblasti. Svoju konkurenciu neberte ako „konkurenta“, ale ako subjekt, ktorý vám môže pomôcť. Zmapujte si produkty alebo služby takejto firmy a opýtajte sa sami seba, akú pridanú hodnotu by ste dokázali dať svojich zákazníkom. Môže ísť o maličkosti, ktoré vás odlíšia od „konkurencie“ a tým sa stanete viac atraktívny pre koncového zákazníka.
     
  3. Plánujte, ako sa uchytíte na trhu
    Každá spoločnosť, aj menšia, by mala mať svoju stratégiu. Stanovte si ciele, aké smerovanie by mal mať váš start-up. Čo chcete dosiahnuť v prvom roku, do piatich rokov, do desiatich? V prvom rade musíte mať dostatočný záujem, ktorý stačí iba správne nasmerovať. Radšej dvakrát meraj a raz strihaj alebo rozmýšľaj dvakrát, kým spravíš krok dopredu.
     
  4. Networkingujte
    Vaše pracovné vzťahy sa viažu na vašu kariéru, nie  na vašu spoločnosť. Každá práca je o vytváraní dobrých vzťahov s ľuďmi. Určite máte okolo seba ľudí z vášho súkromného života, ako aj pracovného. Ľudia môžu byť vaši spojenci. Rozprávajte sa s ľuďmi pri rôznych príležitostiach, nebojte sa hovoriť o svojich plánoch. Nápad ešte nič neznamená, dôležitá je jeho realizácia. Možno to budú práve druhí ľudia, ktorí vás privedú na zaujímavé nápady.
     
  5. Nepremeškajte príležitosť
    Zúčastňujte sa rôznych konferencií, seminárov a workshopov. Stretávajte sa s ľuďmi. Dôležité je byť medzi ľuďmi.
     
  6. Prevezmite na seba riziko
    Riziko má tendenciu dostať sa do zlého bodu. Túto ťarchu musíte niesť a byť si jej vedomí. Neberte však riziko, ako niečo zlé, nie je váš nepriateľ, je len súčasť vášho života.

Každý deň so sebou prináša niečo nové, niečo neočakávané, rôzne príležitosti a rozhodnutia. Preto sa nechajte unášať životom a berte každú jednu výzvu.

Viac o téme: Projekt Podnikanie Podnikatelia Start-up
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: cnn.com, Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: slideshare.net

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy