Živnostníci si už nemôžu odpočítať 40 percentné paušálne výdavky

Živnostníci si z tohtoročného príjmu nebudú môcť odpočítať paušálne výdavky v neobmedzenej výške.Živnostníci si z tohtoročného príjmu nebudú môcť odpočítať paušálne výdavky v neobmedzenej výške. Zdroj: photl.com

Živnostníci si z tohtoročného príjmu nebudú môcť odpočítať paušálne výdavky v neobmedzenej výške. Mnohí preto začnú využívať skutočné výdavky a musia tak začať viesť aj účtovníctvo.

Situáciu môže podnikateľom uľahčiť výber správneho účtovného softvéru, ktorý bude najlepšie spĺňať ich individuálne potreby.

 

"V zásade existujú dva druhy účtovných softvérov - tzv. balíkové, ktoré sa inštalujú do počítača a online účtovné softvéry, ktoré fungujú ako webová aplikácia. Obidva systémy majú svoje výhody a nevýhody, preto si pri ich kúpe musí potenciálny užívateľ položiť otázku, aké sú jeho potreby a preferencie," upozornil Peter Zimerman z účtovno-softvérovej spoločnosti Finecon Technologies.

Pre podnikateľov, ktorí často cestujú alebo potrebujú mať stály, 24-hodinový prístup k účtovným dátam odkiaľkoľvek, je vhodnejší online účtovný softvér. Keďže ten funguje ako cloudové riešenie, účtovné dáta sú dostupné všade tam, kde je internetové pripojenie, pričom dáta sa dajú zobraziť nielen cez počítač, ale aj cez tablet alebo smartfón.

Naopak, ak je prioritou užívateľa spoliehať sa výlučne na vlastné zariadenia a vlastné pravidlá pre zálohovanie dát, využije skôr klasický účtovný softvér. Ten je inštalovaný priamo v počítači, pričom ako zálohový zdroj môže slúžiť vlastný externý nosič, či už hard disk, DVD či USB kľúč.

"Dôležitým kritériom je okrem kvality aj cena. Tu platí, že online účtovné systémy nevyžadujú vstupnú investíciu, platí sa iba pravidelný poplatok. Pri kúpe balíkového softvéru je síce vyššia počiatočná investícia do programu, avšak pri dôkladnejšom hľadaní je možné natrafiť na rôzne zľavy," vysvetlil Zimerman.

Pre paušálnych živnostníkov, ktorí s účtovníctvom nemajú skúsenosť, keďže si doteraz viedli iba evidenciu, je dôležitá aj klientská podpora. Takáto podpora je spoločnou črtou obidvoch typov účtovných systémov. Väčšina dodávateľov totiž ponúka k softvéru aj časovo obmedzenú podporu vo forme poradenstva, či možnosť bezplatného skúšobného testovania. Obidva účtovné systémy ponúkajú aj aktualizáciu legislatívnych zmien. Rozdiel spočíva v tom, že pri klasických účtovných systémoch si ich užívateľ musí stiahnuť a nainštalovať sám, kým v prípade online účtovných systémov používateľ pracuje už priamo s aktuálnou verziou, ktorú inovuje prevádzkovateľ.
 

Viac o téme: Domáce Výdavky Živnostník Živnostníci Paušál
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy