Budem pracovať na živnosť. Mám nárok na odstupné?

Ohľadom odstupného a nároku zamestnanca sa treba v prvom rade zaoberať dôvodom výpovede.Ohľadom odstupného a nároku zamestnanca sa treba v prvom rade zaoberať dôvodom výpovede. Zdroj: photl.com

Som zamestnaná vo firme skoro 5 rokov, teraz som ale dostala výpoveď s dvojmesačnou výpovednou lehotou. Zamestnávateľ mi odmieta vyplatiť odstupné z dôvodu, že prechádzam do inej firmy na rovnakú pozíciu, ale budem pracovať na živnosť. Je jeho konanie správne?

Poradňa: Ohľadom odstupného a nároku zamestnanca sa treba v prvom rade zaoberať dôvodom výpovede. Zamestnanec má nárok na odstupné, ak sa pracovný pomer končí  výpoveďou alebo dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods.  1 písm. a) alebo písm. b) Zákonníka práce  alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu.

Dôvody výpovede podľa vyššie citovaných paragrafov sú nasledovné:

a)  zamestnávateľ alebo časť zamestnávateľa sa

1. zrušuje alebo

2. premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce,

b) sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách.

Zamestnanec má nárok na odstupné aj v tom prípade, ak sa pracovný pomer končí výpoveďou alebo dohodou z dôvodov, že zamestnanec nesmie vykonávať prácu pre pracovný úraz, chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva.

Výška odstupného následne závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru a od spôsobu skončenia (výpoveďou alebo dohodou) tak, ako je uvedené v  § 76  Zákonníka práce. Vo vyššie uvedených prípadoch je zamestnávateľ  vždy povinný vyplatiť odstupné.

Zákonník práce stanovuje, že zamestnanec, ktorý po skončení pracovného pomeru opäť nastúpi k tomu istému zamestnávateľovi alebo k jeho právnemu nástupcovi do pracovného pomeru pred uplynutím času určeného podľa poskytnutého odstupného (t.j. napr. ak bolo poskytnuté trojmesačné odstupné, pred uplynutím troch mesiacov), je povinný vrátiť odstupné alebo jeho pomernú časť, ak sa so zamestnávateľom nedohodne inak.

Ak by vo vyššie uvedenom prípade zamestnanec hneď po skončení pracovného pomeru nastúpil k tomu istému zamestnávateľov do pracovného pomeru, musel by vrátiť odstupné. V tejto súvislosti  upozorňujeme, že zamestnanec je povinný vrátiť odstupné len ak nastupuje do pracovného pomeru, ale vzťah živnostníka – podnikateľa k inému  podnikateľovi - zamestnávateľovi, je obchodnoprávnym vzťahom a nie je prácou vykonávanou v pracovnom pomere. Pracovný pomer medzi zamestnancom a zamestnávateľom vzniká len na základe pracovnej zmluvy. Bývalému zamestnancovi, ktorému bolo vyplatené odstupné, a následne sa stane dodávateľom svojho bývalého zamestnávateľa ako živnostník, teda nevzniká povinnosť vrátiť odstupné.           

V súvislosti s prácou pre bývalého zamestnávateľa, ktorú má  vykonávať fyzická osoba živnostník upozorňujeme, že  Zákonník práce výslovne stanovuje, že závislá práca môže byť vykonávaná výlučne v pracovnom pomere, v obdobnom pracovnom vzťahu alebo výnimočne za podmienok ustanovených v tomto zákone aj v inom pracovnoprávnom vzťahu (napr. na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru).

Závislá práca nemôže byť vykonávaná v zmluvnom občianskoprávnom vzťahu alebo v zmluvnom obchodnoprávnom vzťahu. Závislou prácou je práca vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti zamestnanca, osobne zamestnancom pre zamestnávateľa, podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene, v pracovnom čase určenom zamestnávateľom, za mzdu alebo odmenu. Ak má vykonávaná práca základné črty závislej práce, musí byť vykonávaná v pracovnoprávnom vzťahu.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@karierainfo.sk

Viac o téme: Na Živnosť Nárok Odstupné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy