Kto sú najbohatší ľudia Európy? Pozrite si zoznam miliardárov

Podľa zistení časopisu Forbes celkový počet miliardárov v Európe a ich celkové bohatstvo za posledný rok kleslo, čo bolo spôsobené prudkým poklesom počtu miliardárov a ich majetku v Rusku, ktoré bolo postihnuté sankciami.

Európska krajina s najväčším počtom miliardárov v tomto roku: Nemecko: 134 ľudí s celkovým majetkom 608 miliárd dolárov. Francúzsko zostáva aj naďalej miliardárskym centrom, najmä vďaka svojim luxusným a módnym domom; celkový majetok 43 miliardárov v tejto krajine vzrástol od minulého roka o 7 % na 550 miliárd dolárov. Švédsko je medzitým čiernym koňom: v krajine, ktorá má len 10 miliónov obyvateľov, žije 45 miliardárov.

V Spojenom kráľovstve sa nedarí ani tak britským podnikateľom, ako skôr podnikom so sídlom v Londýne, ktorých zakladatelia pochádzajú zo zámoria. Švajčiar Guillaume Pousaz, zakladateľ londýnskej platobnej fintech spoločnosti Checkout.com, sa po januárovom investičnom kole stal najbohatším technologickým podnikateľom v Európe s odhadovanou hodnotou 23 miliárd dolárov.

Estónsko vyťažilo svojho prvého miliardára v osobe Krista Käärmanna, spoluzakladateľa londýnskeho startupu pre cezhraničné platby Wise, zatiaľ čo Revolut, londýnsky startup pre digitálne bankovníctvo, pokračuje v naberaní hodnoty, pričom Nikolaj Storonsky narodený v Rusku dosiahol hodnotu 7,1 miliardy dolárov a jeho ukrajinský spoluzakladateľ Vlad Yatsenko hodnotu 1,1 miliardy dolárov.

Staré a nové
Európa je domovom tretieho najbohatšieho človeka na svete, šéfa LVMH Bernarda Arnaulta, ktorý sa s majetkom vo výške 158 miliárd dolárov umiestnil na prvom mieste za Elonom Muskom s 219 miliardami dolárov a na druhom mieste za Jeffom Bezosom so 171 miliardami dolárov. Na 14. a 23. mieste najbohatších ľudí na svete sa umiestnili vysokopostavené osoby Francoise Bettencourt Meyersová zo spoločnosti L'Oreal a Amancio Ortega z módneho impéria Zara. Bettencourt Meyersová je najbohatšou ženou na svete.

Desať najbohatších európskych miliardárov na zozname časopisu Forbes za rok 2022 má spoločný majetok vo výške 590 miliárd dolárov, čo predstavuje nárast o 38 miliárd dolárov za posledný rok. Na porovnanie, desať najbohatších amerických miliardárov má dohromady majetok v hodnote 1,2 bilióna dolárov, čo ukazuje veľký rozdiel medzi technológiami, pokiaľ ide o miliardárske bohatstvo na samom vrchole. Sedem z desiatich najbohatších amerických miliardárov sú technologickí magnáti, ktorí svoje peniaze zarobili v rokoch nasledujúcich po masovom rozšírení osobných počítačov, internetu a sociálnych médií. Pre porovnanie, Európa nemá v prvej desiatke žiadnych technologických miliardárov.

Desať najbohatších Európanov, 2023

1. Bernard Arnault, Francúzsko, 158 miliárd EUR - luxusný tovar (LVMH)

2. Francoise Bettencourt Meyers, Francúzsko, 74 miliárd EUR - kozmetika (L'Oréal)

3. Amancio Ortega, Španielsko, 59 miliárd EUR - maloobchod (Zara)

4. Dieter Schwarz, Nemecko, 47 miliárd EUR - maloobchod (Schwarz Group)

5. Rodolphe Saade, Francúzsko, 41 miliárd EUR - lodná doprava (CMA CGM)

6. Francois Pinault, Francúzsko, 40 miliárd EUR - lodná doprava (CMA CGM)

7. Klaus Michael Kuehne, Nemecko, 37 miliárd EUR - logistika (Kuehne + Nagel)

8. Beate Heister & Karl Albrecht Jr, Nemecko, 36 miliárd EUR - maloobchod (Aldi)

9. Giovanni Ferrero, Taliansko, 36 miliárd EUR - potraviny (Ferrero)

10. Alain Wertheimer, Francúzsko, 31 miliárd EUR - luxusný tovar (Chanel)

10. Gerard Wertheimer, Francúzsko, 31 miliárd EUR - luxusný tovar (Chanel)

 

 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy