Volkswagen čelí kvôli škandálu obrovským nákladom: Ohrozí to pracovné miesta?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: SITA

Nemecká automobilka Volkswagen čelí v dôsledku emisného škandálu obrovským nákladom, napriek tomu by táto kríza nemala zasiahnuť pracovné miesta, aspoň nie v prípade stálych zamestnancov. S odvolaním sa na informácie šéfa vlajkovej značky VW Herberta Diessa a predsedu závodnej rady automobilky Bernda Osterloha to uviedla agentúra DPA.

"Ak sa nám túto krízu podarí preklenúť dostatočne rýchlo, potom budeme mať veľkú šancu opätovne si získať dôveru zákazníkov. Všetko bude závisieť práve od toho," reagoval Diess v rozhovore pre DPA na otázku, či sa kríza dotkne aj pracovných miest. V tejto súvislosti dodal, že podľa neho by kauza nemala ohroziť "stálych zamestnancov," no dôsledky škandálu pocítia pracovníci na svojich odmenách.


Mohlo by vás zaujímať: Merkelová varuje: Môžete ohroziť tisíce pracovných miest​


Emisný škandál, ktorý spôsobil najväčšiu krízu automobilky v jej 78-ročnej histórii, vypukol 18. septembra v USA, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) oznámila, že firma nainštalovala do vyše 480.000 dieselových vozidiel v USA softvér, ktorý umožňuje zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Spoločnosť neskôr priznala, že po svete jazdí približne 11 miliónov áut s takýmto softvérom. Navyše, začiatkom novembra sa firma priznala k manipulácii s emisiami CO2 a so spotrebou.

Manažment VW a zástupcovia odborov v týchto dňoch rokujú o rozsahu výdavkových škrtov a budúcich investíciách, keďže firma musí odložiť časť peňazí na právne spory, očakávané pokuty a náklady spojené so zvolávaním áut do servisov. Nemenované zdroje z VW uviedli, že Diess uvažuje o znížení počtu dočasných zamestnancov v hlavnej, rovnomennej divízii VW. Osterloh okrem toho dodal, že zamestnanecké odmeny nebudú v takej výške ako minulý rok.

Viac o téme: Volkswagen Ohroziť Miesta Pracovné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy