Bulhari a Rumuni si vraj prácu nájdu rýchlo: Nemci sa boja utečencov

Utečenci môžu v Nemecku rapídne zvýšiť nezamestnanosťUtečenci môžu v Nemecku rapídne zvýšiť nezamestnanosť Zdroj: SITA

Bulhari a Rumuni v aktívnom veku, ktorí v poslednom období prišli do Nemecka, si veľmi rýchlo našli prácu. Podľa najnovšej štúdie Inštitútu pre trh práce a profesie (IAB) v auguste tohto roka našlo prácu 64 % z nich a trend je stúpajúci. Informovala o tom agentúra DPA.

Po započítaní samostatne zárobkovo činných osôb a sezónnych pracovníkov miera zamestnanosti dosiahne 80 %, nezamestnaných bolo 9,3 %. Podľa IAB v Nemecku v auguste žilo celkovo 637.000 Bulharov a Rumunov, čo je medziročne zhruba o 12.000 viac.

Obavy však vzbudzuje rastúci počet príjemcov podpory v nezamestnanosti. V júni poberalo podporu 105.000 Bulharov a Rumunov, čo predstavuje 17,1 % zo všetkých ich krajanov žijúcich v Nemecku. Tento podiel výrazne prevyšuje nielen úroveň nemeckej populácie, avšak aj ostatných cudzincov. Príčinou sú predovšetkým Bulhari, z ktorých poberá podporu až 28,2 %, mnohí z nich však využívajú systém, aby si vylepšili nízke príjmy.

V roku 2014 padli posledné prekážky pre ľudí z juhovýchodnej Európy pri hľadaní práce v Nemecku. Kritici vtedy varovali, že ľudia z Bulharska a Rumunska zaplavia nemecký trh práce. IAB v tomto roku očakáva z oboch krajín 130.000 až 150.000 prisťahovalcov.

Viac o téme: Práca Nezamestnanosť Nemecko Rumun Bulhar
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy