Sankcie voči Rusku ohrozujú pracovné miesta: V stávke ich je 150-tisíc

Vladimir PutinVladimir Putin Zdroj: SITA

Sankciami voči Rusku vyvolaný prepad nemeckého exportu ohrozuje až 150.000 pracovných miest v Nemecku. Východná komisia nemeckého hospodárstva (Ost-Ausschuss der deutschen Wirtschaft) odhaduje, že vývoz v tomto roku klesne o vyše 25 % a v porovnaní s rekordným rokom 2012 až o polovicu na 20 miliárd eur. Informovala o tom agentúra DPA.

"Aktuálne čísla prekonávajú aj naše najhoršie očakávania," povedal dnes predseda komisie Eckhard Cordes. Podľa jeho slov by sa Rusko mohlo v zozname najdôležitejších exportných trhov v tomto roku prepadnúť až na 15. miesto za Česko či Švédsko. Nemecké spoločnosti zaplatili za sankčnú politiku EÚ s odstupom najvyššiu sumu, pričom najviac to pocítili stredné podniky vo východnom Nemecku.

Cordes čoraz viac pochybuje o zmysle európskej stratégie, ktorá chce ekonomicky zasiahnuť Rusko, aby získala ústupky v ukrajinskom konflikte. Žiada preto uvoľnenie európskych sankcií voči Rusku. Tretie krajiny sú tie, ktoré sa smejú naposledy a najlepšie: "Hospodárske vzťahy Ruska s Nemeckom a EÚ klesajú a Rusko sa obracia na partnerov, ako sú Čína, India alebo Južná Kórea," povedal Cordes.

Predseda komisie upozornil, že Rusko navzdory sankciám a horším hospodárskym podmienkam stále vykazuje vyrovnaný štátny rozpočet, devízové rezervy vo výške nad 350 miliárd USD (312,44 miliardy eur) a k tomu aj 150 miliárd USD v štátnych fondoch.


Hľadáte si zamestnanie? Pozrite si aktuálnu ponuku práce.


Viac o téme: Práca Ohrozenie Sankcie Pracovné miesta Rusko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR ; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy