Priemerná mzda v Poľsku zaostáva za príjmami na Západe

Priemerná mzda v Poľsku výrazne zaostáva za príjmami na Západe.Priemerná mzda v Poľsku výrazne zaostáva za príjmami na Západe. Zdroj: thinkstock.com

Platy v Nemecku a vo Veľkej Británii sú trojnásobne vyššie, ako platy v Poľsku. Zaujímavosťou je aj to, že zamestnanci vo verejnej správe zarábajú viac, ako v súkromných firmách.

Priemerná mzda v Poľsku stále výrazne zaostáva za príjmami zamestnancov v západnej Európe, nedosahuje ani tretinu priemernej mzdy v Nemecku či v Británii. Tvrdí to varšavský denník Puls Biznesu, z ktorého cituje agentúra PAP.

Konkrétne, podľa tohto denníka priemerná mzda v najväčšej postkomunistickej krajine v Európskej únii sa momentálne pohybuje pod hranicou 3900 zlotých (936,87 eura), zatiaľ čo v Nemecku a v Británii dosahuje v prepočte 14.000 PLN.

Navyše v samotnom Poľsku sú veľké rozdiely medzi platmi vo verejnom a súkromnom sektore. Podľa poľského zväzu zamestnávateľov a zamestnancov, kým vo verejnej správe zarábajú ľudia v priemere 4239,36 PLN, v súkromných firmách je to len 3466,90 PLN.

Ale na druhej strane, v súkromnej sfére stúpajú mzdy rýchlejšie ako v štátnej správe. Presnejšie, vo verejnom sektore sa tento rok platy zvýšili o 3,2 % a v súkromných firmách stúpli o 3,7 %.

Najrýchlejšie pritom rastú mzdy v počítačových firmách, nasledujú telekomunikácie a bankovníctvo.

Z oficiálnych údajov štatistického úradu GUS vyplýva, že priemerná mzda v Poľsku je momentálne na úrovni 3650 PLN, čo je o 128 PLN viac ako v roku 2013. A minimálna mzda je 1680 PLN.
 

Viac o téme: Plat Mzda Zahraničné Poľsko Mzdové porovnanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy