Technologický pokrok: Google Glass uľahčujú prácu robotníkom aj lekárom

Inteligentné okuliare je možné použiť aj v odbornej sfére, napríklad v medicíne a priemysle. Inteligentné okuliare je možné použiť aj v odbornej sfére, napríklad v medicíne a priemysle. Zdroj: Wearable Intelligence

Väčšina ľudí pozná Google Glass vďaka možnému fotografovaniu a nakrúcaniu okolia a ľudí. Inteligentné okuliare je však možné použiť aj v odbornej sfére, napríklad v medicíne a priemysle.

Svetom obleteli správy o uskutočnených chirurgických zákrokoch s pomocou okuliarov Google Glass, ktoré poskytovali informácie o priebehu operácie priamo z operačnej sály a zároveň bolo možné zobraziť pred očami pacientov ich röngeny alebo lekárske správy. Zároveň pri komplikovanejších zákrokoch mohli dokonca na diaľku asistovať experti v danom odbore.

Dieru v oblasti Google Glass a medicíny „vycítil“ aj Ian Shakil, ktorý pred dvoma rokmi opustil svoje zamestnanie a založil vlastnú spoločnosť Augmedix. Tá vyvíja vlastný softvér pre lekárov, ktorý im umožňuje nahliadnuť do elektronických lekárskych záznamov pacientov. Cieľom jeho programu je ušetriť lekárom drahocenný čas a umožniť im koncentrovať sa viac na pacienta.

Dopracovať sa však do konečného cieľa nebolo vôbec jednoduché. Najťažšie na začiatku celej cesty bolo presvedčiť investorov o užitočnosti programu a jeho využiteľnosti v oblasti medicíny. Väčšina z nich sa domnievala, že ide iba o nepredajný trik. Po viacerých stretnutiach však spoločnosť Augmedix získala 7,3 milióna dolárov na financovanie celého projektu.

Využitie v biznise

Dôkaz o tom, že projekt Iana Shakila sa po dvoch rokoch od jeho spustenia rozrastá dokazuje aj fakt, že špeciálne Google Glass okuliare začía používať stále viac lekárov a biznismanov. Inteligentné okuliare sú využiteľné v oblasti energetiky, ako aj spracovateľského priemyslu. Využívajú ich napríklad pracovníci na ropných plošinách, vďaka ktorým môžu získať okamžité detailné vizuálne inštrukcie, ktoré sa im premietnu na okuliaroch. Informácie je dokonca možné získať aj od kolegov, ktorí sú od nich na míle vzdialení.

Google Glass však  majú aj svoju negatívnu stránku. Viacerí odborníci sa obávajú, že sa verejné podujatia budú môcť ľahko zneužiť. Ľahko nafilmovať a zdieľať ďalej. Čo však túto skutočnosť pravdepodobne oddiali je fakt, že inteligentné okuliare sú kvôli ich cene ťažko dostupné pre bežných ľudí. Stoja okolo 1500 dolárov. Avšak tí, ktorí chcú vyčnievať z davu si ich zaručene zaobstarajú.

Google Glass v práci

Analytici tvrdia, že úspech inteligentných okuliarov na pracovisku bude závisieť od prispôsobenia dizajnu okuliarov tak, aby boli odolné voči pracovnej záťaži zamestnancov a zároveň pohodlné pri dlhom nosení. Taktiež sa bude musieť počítať aj v potenciálnymi problémami a z možnosťou integrovať všetky potrebné informácie do zariadenia.

Google Glass môžu zároveň zvýšiť efektivitu pracovníkov, ale na druhej strane oberať zamestnancov a rozhodovacie procesy.

Viac o téme: Technika Pokrok Práca Lekár Robotník Google glass Technologický pokrok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: mashable.com, Foto: Wearable Intelligence

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy