5 dôvodov, prečo sa oplatí mať kratší pracovný týždeň

Ľuďom by pri kratšom pracovnom čase zostalo viac času, aby si zariadili život podľa seba a boli šťastnejší. Ľuďom by pri kratšom pracovnom čase zostalo viac času, aby si zariadili život podľa seba a boli šťastnejší. Zdroj: thinkstock.com

Skrátený pracovný týždeň a viac času na voľnočasové aktivity. Prijali by ste takúto formu práce? Odborníci tvrdia, že čím viac je človek tlačený časom, tým sa viac dokáže sústrediť na prácu a eliminuje nepodstatné úlohy.

Veľa ľudí by pravdepodobne nepovažovalo každodennú robotu prácou, ak by pracovali podľa ich predstáv. Pracujúci by uvítali namiesto päťdňového pracovného týždňa štvordňový, vyplynulo to z ankety na kariérnom magazíne KariéraInfo.sk. Prinášame vám aj názory odborníkov, ktorí potvrdiil, prečo je skrátený pracovný týždeň ideálny pre zamestnancov.

Telekomunikačný magnát Carlos Slim presadzuje napríklad trojdňový pracovný týždeň s denným pracovným časom 10 až 11 hodín.  Ľudom by tak podľa jeho slov zostalo viac času na voľnočasové aktivity a zároveň by sa zabránilo syndrómu vyhorenia.

Anglický ekonóm John Maynard Keynes v roku 1930 predpovedal, že o sto rokov bude taký technologický pokrok, že ľudia budú pracovať 15 hodín týždenne.  Aj keď ešte nie je rok 2030, vyzerá to tak, že Keynes nebol ďaleko od pravdy. V porovnaní s pracovných časom v minulom storočí, nám počet pracovných hodín do týždňa klesá.

Efektivitu práce svojich zamestnancov zaviedla aj online vzdelávacia spoločnosť Treehouse, ktorá sa rozhodla odbremeniť svojich zamestnancov čiastkovými úlohami, ktoré im počas dňa zaberajú miesto a oberajú ich o sústredenie na výkon dôležitých úloh. Namiesto firemných emailov a stretnutí medzi kolegami dostali do praxe efektívnu internú komunikáciu. Vytvorili online nástenku, kde môžu zamestnanci pripájať svoje podnety a reakcie. Výsledkom je, že ich zamestnanci majú vyššiu morálku a ich pracovný týždeň je štvordenný s 32 hodinovým denným časom.

Tu sú dôvody, prečo sa oplatí mať kratší pracovný týždeň:

  1. Ľudia by boli zdravší
    Ústav verejného zdravotníctva vo Veľkej Británii prišiel v júli s informáciou, že päťdňový pracovný týždeň je pre ľudí omnoho viac stresujúci  a ľudia v krajine by mali prejsť na štvordňový pracovný týždeň. Profesor John Ashton pre denník Guardian povedal, že príliš veľa stresu vedie k rôznych chorobám – k zvýšenému krvného tlaku a k psychickým problémom, ako je úzkosť a depresia. Ľuďom by pri kratšom pracovnom čase zostalo viac času, aby si zariadili život podľa seba a boli šťastnejší. To by ich doviedlo aj k lepšiemu zdravotnému stavu.
     
  2. Pracujúci by sa dokázali viac sústrediť
    Spoluzakladateľ softvérovej spoločnosti Jason Fried tvrdí, že ak sú ľudia obmedzení kratším časovým úsekom, aby splnili viaceré úlohy, budú nútení ich vykonať efektívnejšie a zároveň rýchlejšie.  Jednoducho, ak máte kratší pracovný týždeň, dokážete sa sústrediť iba na dôležité veci a tie menej dôležité odfiltrujete.
     
  3. Zamestnanci by boli produktívnejší
    Maria Konnikova uverejnila štúdiu, ktorá dokazuje, že ak majú ľudia väčšiu autonómiu a viac voľného času, majú sklon k väčšej efektivite práce a dokážu mať svoj vlastný život pod kontrolou.

    Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

     
  4. Ľudia by mali viac času na oddych a spánok
    Ako napísala Konnikova pre týždenník The New Yorker, kratší pracovný týždeň dovoľuje ľudom mať viac oddychu na regeneráciu. Majú viac času na spánok, spoznávanie, vyčistia si myseľ a dosiahnu vyššiu produktivitu. Dokazuje to aj štúdia na Stanfordskej univerzite, kde hráčom baketbalového tímu pridali o 90 minút spánku viac po dobu  piatich týždňov. Podávali lepšie výsledky pri športe a mali zvýšenú produktivitu.
     
  5. Nižší počet pracovných hodín je viac prospešných
    Američania pracujú menej hodín, ako ľudia vo východoázijských krajinách, ako je Singapur alebo Kórea.  Stále však pracujú viac ako Európania. Škandinávske krajiny, ako napríklad Švédsko a Nórsko majú vybudované silné ekonomiky, ale ich pracovný čas je nižší, ako  majú v Amerike. Preto viac ako na pracovnom čase, je dôležitejšia produktivita.
Viac o téme: Práca Skrátený úväzok Pracovný týždeň Skrátený pracovný týždeň Počet hodín práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy