Francúzsko má vysoké náklady na pracovnú silu. Musí to zmeniť

Francúzsko by si malo znížiť náklady na prácu, aby nezaostalo v eurozóne.Francúzsko by si malo znížiť náklady na prácu, aby nezaostalo v eurozóne. Zdroj: photl.com

Francúzsko bude zaostávať za svojimi európskymi susedmi, ak nezavedie reformy na zníženie nákladov na pracovnú silu a zvýšenie konkurencieschopnosti.

Tieto tvrdenia uviedol európsky internetový denník EUobserver s odvolaním sa na údaje Medzinárodného menového fondu.

 

"Obnova zahraničnej konkurencieschopnosti zostáva hlavnou prioritou a mala by byť doplnená o rozvoj domácich zdrojov hospodárskeho rastu," cituje denník z výročnej správy MMF zameranej na Francúzsko.

Podľa prognóz MMF by mala francúzska ekonomika v tomto roku klesnúť o 0,2 %. O niečo viac, ako bola vlaňajšia prognóza MMF (0,1 %). Okrem toho ekonomické oživenie Francúzska môže byť pomalšie, než sa predpokladalo, pretože celkovo pretrváva riziko dlhšej stagnácie v Európe.

MMF pre vynorenie sa z krízy a udržanie kroku s ostatnými krajinami eurozóny odporučil Parížu sústrediť sa na hlboké reformy, ktoré znížením nákladov na pracovnú silu povedú k zvýšeniu konkurencieschopnosti a zároveň odporučil zvýšiť vývoz.

Miera nezamestnanosti je v súčasnosti na úrovni 11 %, ale očakáva sa jej rast, čo protirečí sľubom prezidenta Francoisa Hollanda, že nezamestnanosť zníži do konca decembra tohto roku.

Kladnou stránkou francúzskej ekonomiky, ako sa uvádza v správe MMF, je vysoká miera úspor domácností, silný vedecký výskum a kvalitná úroveň verejnej infraštruktúry.

Výročná správa MMF sa v prípade Francúzska zhoduje s odporúčaniami Európskej komisie, ktorá minulý týždeň v rámci špecifických odporúčaní pre Francúzsko taktiež upozornila na potrebu hlbších štrukturálnych reforiem, ktoré by viedli k vyváženejšiemu stavu verejných financií.

Komisia poskytla Francúzsku dva roky navyše, aby dostalo svoj rozpočtový deficit z úrovne 3,7 % HDP na konci roku 2012 na potrebnú hranicu 3 %. MMF v tejto súvislosti skonštatoval, že plány francúzskej vlády na zníženie  deficitu na 3,5 % v roku 2014 a pod 3 % v roku 2015 sú "prijateľné" a v súlade s požiadavkami EÚ.

Prezident Hollande však minulý týždeň kritizoval odporúčania EK na dôraznejšie reformy v dôchodkovej sfére a iných oblastiach s poukázaním na to, že Európska komisia nemôže Francúzsku hovoriť, ako a kedy má uskutočniť reformy.
 

Viac o téme: Sila Reformy Zahraničné Pracovná Francúzsko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy