Aké sú pracovné trendy vo svete?

Dlhší pracovný čas uberá na produktivite práce. Dlhší pracovný čas uberá na produktivite práce. Zdroj: photl.com

Najdlhší pracovný týždeň majú Japonci a najmenší Holanďania a Francúzi. Nie však všetky krajiny majú rovnaký počet platených sviatkov. Najlepšie sú na tom Španieli.

Ktorá z krajín nariaďuje svojim zamestnancom, aby pracovali najdlhšie? Podľa prieskumu OECD z roku 2010 najdlhšie počas týždňa pracujú obyvatelia Južnej Kórey a Japonska, ktorí sa nezriedka po celodennej šichte vracajú do roboty aj po večeri. Zamestnanci tu pracujú okolo 2193 hodín ročne. Druhou krajinou s najdlhšie pracovných týždňom je Chile s počtom odpracovaných hodín 2068.

V priemere najmenej pracujú Holanďania či Francúzi, ktorí majú už od roku 2000 zavedený 35-hodinový pracovný týždeň. Po nich nasleduje Nemecko s počtom odpracovaných hodín 1408 a Veľká Británia.

Slovensko skončilo v dĺžke pracovného času spomedzi 30 krajín OECD na priemernej 14. priečke, pričom v ostatných krajinách V4 pracovli dlhšie v Česku, Maďarsku a Poľsku.  V prieskume zohľadňovali všetky typy pracovných úväzkov – práca na polovičný pracovný úväzok, práca na plný  úväzok a práca samostatne zárobkovo činných osôb. Do časov boli zahrnuté všetky odpracované hodiny ľudí vrátane práce nadčas.

Pracovné trendy v Európe

Zaujímalo by vás, ako pracujú v krajine s najvyššou nezamestnanosťou v Európe, v Grécku? Vo februári 2012 dostali nariadenie, že zamestnanci musia odpracovať dlhší počet hodín než akýkoľvek iný Európan. S priemerným ročným časom 2017 sa, podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), umiestnili na tretej priečke najviac odpracovaných hodín.

Pri porovnaní údajov z OECD a ILO (Medzinárodná organizácia práce) je možné vidieť zaujímavé pracovné trendy jednotlivých národov.

„Ázijské krajiny majú dlhší pracovný týždeň. Ázia má dokonca najvyšší podiel pracovníkov, ktorí pracujú viac ako 48 hodín týždenne,“ povedal Jon Messenger, expert z Medzinárodnej organizácie práce.

Kórea ako rozvinutá krajina vyčnieva nad priemerom. Je totižto normálne, že v rozvojových krajinách majú zamestnanci dlhší pracovný týždeň. Medzi krajinami s dlhším pracovným časom sa radí Bangladéš, Malajzia, Thajsko alebo Srí Lanka.

Pracovať dlhšie však neznamená pracovať lepšie alebo dokonca efektívnejšie.

„Všeobecne možno povedať, že dlhšia pracovná doba je spojená s nižšou produktivitou práce.Za nízku mzdu musia odpracovať omnoho viac hodín, čo ich oberá o produktivitu,“ povedal Messenger.

Dlhý pracovný čas uberá o produktivitu

V priebehu posledného storočia sa pracovný čas veľmi upravoval. Kým na začiatku 20. storočia sa pracovná doba znížila z 3-tisíc hodín ročne na 1900 hodín, na prelome 21. storočia v niektorých rozvinutých krajinách ľudia pracovali okolo 1800 hodín.

Paradoxne najproduktívnejšie krajiny a zaznamenali nižší počet odpracovaných hodín.

Španieli majú najviac platených sviatkov

Rozdiely v počte pracovných hodín vo vyspelých krajinách Európy sú zanedbateľné, avšak omnoho väčší rozdiel je v počte poskytnutých dní na dovolenku.

Zákonom stanovená a zaplatená dovolenka sa líši v jednotlivých Európskych krajinách. Rakúsko, Dánsko, Francúzsko, Taliansko, Luxembursko a Švédsko poskytujú svojim zamestnancom 25 dní dovolenky v roku. Niektorí zamestnávatelia však pridávajú svojim zamestnancom aj dni platenej dovolenky navyše, čo sa zaraďuje medzi benefity spoločnosti.

V Nemecku a Dánsku zamestnávatelia poskytujú 40 dní dovolenky ročne, v Rumunsku je to 27 dní dovolenky.

Štátne sviatky a dni pracovného pokoja sú dňami, ktoré zamestnávatelia preplácajú. Priemerne ide o 9 alebo 10 dní do roka.

Zaujímavosti zo sveta:

  1. Zamestnancom sú platené sviatky a dovolenka. Stanovuje to Zákonník práce v jednotlivých krajinách okrem USA.
  2. Pracovníci v Amerike majú v priemere 9 dní platenej dovolenky a šesť platených štátnych sviatkov.
  3. Priemerný rozsah dní dovolenky je od 20 do 25. V Nemecku a Dánsku je priemer vyšší.
  4. Štátne sviatky v Európskej únii sa pohybujú od 5 dní za rok v Holandsku až po 14 dní v Španielsku. V Anglicku a Walese majú 8 štátnych sviatkov v bežnom roku, v Škótsku 9 a v Severnom Írsku 10.
  5. Nie všetci zamestnanci majú nárok na platenú dovolenku v Japonsku. V priemere mali pracovníci zaplatených 18 dní v roku.

Fond pracovného času na Slovensku v roku 2013:

8 hodinový denný pracovný čas

40 hodinový pracovný týždeň

250 pracovných dní v roku

2000 pracovných hodín v roku, 2088 s platenými sviatkami

11 platených sviatkov

Viac o téme: Dovolenka Pracovný Trendy Čas Dni Sviatky Štátne Európa Pracovné Produktivita Pracovného Pokoja
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: bbc.co.uk., OECD

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy