Grécko prepustí štátnych úradníkov, Španielsko ide podporovať mladých

Grécko prepustí štátnych úradníkov, Španielsko ide podporovať mladých.Grécko prepustí štátnych úradníkov, Španielsko ide podporovať mladých. Zdroj: photl.com

Grécko chce vyýjsť v ústrety veriteľom a do konca roka chce prepustiť vyše 5000 štátnych úradníkov. Španielsko plánuje podporiť zamestnanosť mladých, tým, že im ponúkne daňové úľavy, zníženie odvodov, ako aj daňové prázdniny v prípade založenia živnosti.

Grécka vláda uvažuje o tom, že do konca roka prepustí vyše 5000 štátnych zamestnancov, aby tak vyšla v ústrety medzinárodným veriteľom a zabezpečila pre krajinu ďalšiu tranžu zo záchranného úveru.

Medzinárodní veritelia z Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu prerušili tento týždeň rokovania s gréckou vládou a z Atén odišli potom, ako sa nedokázali dohodnúť na niektorých bodoch v rámci štrukturálnych reforiem. Ide napríklad o urýchlenie prepúšťania v štátnej správe a k dohode nedošlo ani v súvislosti s plánom, ktorý by riešil vysoký objem nezaplatených daní. Inšpektori by sa však podľa gréckeho ministra financií Jannisa Sturnarasa mali vrátiť približne o dva týždne.

Denník Kathimerini v súvislosti s rozsahom prepúšťania napísal, že vláda je ochotná prepustiť do konca roka viac než 5000 štátnych úradníkov, čím by vyšla veriteľom v ústrety.

Grécko je pritom v recesii už šiesty rok po sebe a nezamestnanosť v krajine neustále rastie. Grécky štatistický úrad ELSTAT v najnovšej správe uviedol, že za 4. štvrťrok sa miera nezamestnanosti v krajine zvýšila na 26 %. V 3. štvrťroku dosahovala 24,8 %.

Španielsko ide cestou podpory mladých
Španielsko vyčlení 3,5 miliardy eur v priebehu štyroch rokov na programy, ktoré by pomohli znížiť obrovskú nezamestnanosť medzi mladými ľuďmi v krajine. Oznámil to premiér Mariano Rajoy, ktorý zároveň predstavil súbor opatrení, vrátane daňových úľav na podporu zamestnanosti mladých. Medzi tieto opatrenia patrí okrem daňových úľav aj zníženie odvodov a ďalšie benefity pre zamestnávateľov a daňové prázdniny pre mladých, ktorí sa rozhodnú založiť si živnosť.

Miera nezamestnanosti v Španielsku, ktoré sa prepadlo do druhej recesie od roku 2008, už prekročila hranicu 26 % a patrí medzi najvyššie v celej Európskej únii. No čo je ešte horšie, vyše polovica mladých vo veku od 18 do 25 rokov je bez práce. Čoraz viac mladých Španielov sa preto učí nemčinu či angličtinu a mieri za prácou do zahraničia.

Verejnosť už má pritom dosť úsporných opatrení, ktoré majú vláde pomôcť ozdraviť financie, ale zároveň brzdia ekonomiku. Hnev ľudí narastá a ich protesty sa stupňujú.

V krajine je už viac ako 5 miliónov nezamestnaných a ich počet sa aj v prvých mesiacoch 2013 zvýšil. Najnovšie oznámili počítačové firmy novú vlnu prepúšťania a po vlaňajšom zrušení 18.000 miest prepustia tento rok ďalších 35.000 ľudí.

"Ak sa vláda nepreorientuje z politiky úspor na podporu hospodárskeho rastu a tvorby pracovných miest, bude mať jej nový program zamestnanosti mladých nulový efekt a rast nezamestnanosti bude pokračovať," upozornili dva najväčšie odborové zväzy v krajine CCOO a UGT.

Premiér Rajoy ale zdôraznil, že žiadne stimuly na podporu ekonomiky a tvorby pracovných miest nepodkopú jeho úsilie o redukciu rozpočtového schodku na úroveň, ktorú povoľujú pravidlá Európskej únie.

Vláda zoškrtala rozpočtové výdavky v tomto roku o desiatky miliárd eur, znížila platy vo verejnom sektore a obmedzila výdavky na zdravotníctvo aj školstvo. Tretinu z financií na podporu zamestnanosti mladých poskytne Španielsku únia.

Viac o téme: Práca Španielsko Grécko Úradníci Štátny Veritelia Zahraničné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy