Nezamestnanosť v eurózóne má nový rekord

Nezamestnanosť v eurozóne stále stúpa.Nezamestnanosť v eurozóne stále stúpa. Zdroj: photl.com

Nezamestnanosť v eurozóne vzrástla v januári na nový rekord 11,9 %, keď sa počet nezamestnaných v priebehu mesiaca zvýšil o ďalších 201-tisíc. Po Grécku, Španielsku a Portugalsku je miera nezamestnanosti na Slovensku štvrtá najvyššia.

Správu oznámil štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorý zároveň revidoval údaj o miere nezamestnanosti za december, a to smerom nahor z 11,7 % na 11,8 %.

Nezamestnanosť rastie postupne už od polovice roku 2011 a viacerí analytici sú presvedčení, že v tomto trende bude pokračovať aj naďalej, keďže kríza v eurozóne sa zatiaľ neskončila. Európska komisia v najnovšej prognóze, ktorú zverejnila minulý týždeň, predpokladá, že tento rok vzrastie miera nezamestnanosti nad 12 %.

Počet nezamestnaných v 17 krajinách eurozóny dosiahol v januári takmer 19 miliónov. To je o 1,9 milióna viac než v rovnakom mesiaci roku 2012. Čo sa týka kategórie mladých ľudí do 25 rokov, počet nezamestnaných dosiahol 3,6 milióna. To znamená, že miera nezamestnanosti mladých v eurozóne predstavovala za január 24,2 %.

Najvyššia nezamestnanosť je v Grécku a Španielsku, kde v obidvoch prípadoch presiahla 26 % (údaje z Grécka sú za november). Podobne aj v prípade nezamestnanosti mladých vykazujú najhoršie čísla tieto dve krajiny. V Grécku dosahuje miera nezamestnanosti ľudí do 25 rokov okolo 60 % a v Španielsku sa drží nad 55 %.

Najnižšia nezamestnanosť je v Rakúsku (4,9 %), Nemecku a Luxembursku (v obidvoch krajinách 5,3 %) a Holandsku (okolo 6 %). Nezamestnanosť na Slovensku dosiahla v januári 14,9 %, čo znamená 4. najvyššiu nezamestnanosť po Grécku, Španielsku a Portugalsku.

Miera nezamestnanosti vzrástla v januári aj v širšej Európskej únii, a to na 10,8 % z 10,7 % v decembri, keď počet nezamestnaných vzrástol o 222.000. V januári bolo v EÚ nezamestnaných okolo 26,2 milióna ľudí.
 

Viac o téme: Nezamestnanosť Eurozóna Miera Zahraničné Nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR
 
Staršie správy
Staršie správy