Mzdy v Čechách na budúci rok neporastú

Čechom hrozí, že si za rovnakú prácu kúpia v obchodoch menej tovarov.Čechom hrozí, že si za rovnakú prácu kúpia v obchodoch menej tovarov. Zdroj: photl.com

Českí zamestnávatelia dávajú prednosť zachovaniu pracovných miest a preto väčšina platov u našich susedov zostáva zmrazená.

Biedny stav českého hospodárstva, ktorý spôsobil tento rok pokles reálnych miezd, ovplyvní aj ich vývoj v nasledujúcom roku. Uvádza to český denník E15 na svojej internetovej stránke. Na zamestnávateľov sa nepripravujú tlačiť ani odbory, dávajú prednosť zachovaniu pracovných miest. A v niektorých firmách sa dokonca už dohodli na zmrazení miezd.

Platí to napríklad v Českých aerolíniách. Odborové združenie pilotov sa už s vedením spoločnosti dohodlo, že platy zostanú na tohtoročnej úrovni. Platy nebudú rásť ani v telekomunikačnej spoločnosti T-Mobile či UniCredit Bank.

Silný odborový zväz Kovo združeným organizáciám radí, aby na kolektívnych rokovaniach žiadali udržanie reálnej mzdy. Znamená to ich vzostup o 2,5 až 3 %. Predseda Kovo Josef Středula však dodáva, že zamestnávatelia zatiaľ hovoria nanajvýš o udržaní tohtoročnej nominálnej mzdy.

Podľa prieskumu, ktorý si v hlavných firmách uskutočnil Zväz priemyslu a dopravy ČR, by mali platy v nasledujúcom roku vzrásť v priemere o 1,65 %. Rast spotrebiteľských cien v ňom však Česká národná banka odhaduje okolo 2,3 %. E15 konštatuje, že zrejme aj na budúci rok bude znovu platiť, že Česi si za rovnakú prácu kúpia v obchodoch menej tovarov.

V 3. štvrťroku tohto roka vzrástla podľa Českého štatistického úradu priemerná mzda medziročne o 348 Kč (13,81 eura) na 25.514 Kč. Po zohľadnení inflácie sa reálne znížila o 1,8 %.

Viac o téme: Česi Plat Mzda Zahraničné CR
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy