Môžete si za peniaze kúpiť šťastie v práci?

Ľudia s vyššími príjmami sú v práci spokojnejší.Ľudia s vyššími príjmami sú v práci spokojnejší. Zdroj: photl.com

Výskum ukázal, že ľudia, ktorí zarábajú viac sú omnoho viac šťastnejší v práci, ako tí, ktorí zarábajú menej. Ovplyvňuje to však ich súkromný život?

Povýšenie v práci prináša so sebou nielen viac peňazí ale aj omnoho viac komplikácií a stresu, čo pomaly môže viesť k nižšej spokojnosti zamestnancov. A možno aj nie. Podľa najnovšieho prieskumu kariérneho portálu CareerBliss.com odborníci zistili, že ľudia s vyššími platmi sú spokojnejší aj napriek všetkým ostatným nepriaznivým aspektom a prekážkam v ich práci.

Šťastie zamestnancov sa odvíja od pravidelného finančného ohodnotenia a teda príjmu, ktorý by mal byť uspokojivý. K šťastiu prispieva aj životná spokojnosť, pocit pohody a uspokojivej práce. Osobné šťastie zamestnanca sa potom samozrejme prenáša aj na pracovisko.

V prieskume CareerBliss bolo analyzovaných 69-tisíc pracovných pozícií zamestnancov v rokoch 2011 a 2012. Na základe zozbieraných a spracovaných informácií sa zistilo, že šťastie zamestnancov na pracovisku je možné kúpiť si za peniaze.

Zamestnanci v 22-tisíc rôznych spoločností hodnotili, ktoré z faktorov sú pri ich práci dôležité a udelili im číslo od jeden do päť. Pričom každý zo zamestnancov uviedol svoj plat. Následne boli údaje zoradené podľa platov zamestnancov,  ktoré prinieslo výsledné číslo šťastia v zamestnaní.

Faktory ovplyvňujúce šťastie zamestnancov:

  • kariérny rast
  • benefity
  • prelínanie medzi pracovným a súkromným životom
  • kariérne možnosti
  • nadriadený zamestnanec
  • istota v zamestnaní
  • odporúčanie zamestnávateľa ostatným ľuďom

Ukázalo sa, že ľudia, ktorí zarábajú 40-tisíc až 50-tisíc dolárov ročne dosiahli šťastie 3,78 z maximálneho čísla 5. Najšťastnejšími zamestnancami boli tí, ktorých plat dosiahol výšku 400-tisíc až 450-tisíc dolárov ročne. Ich skóre šťastia bolo 4,21.

Pracovný psychológ, ktorý vyhodnocoval výskum CareerBliss poukazuje na to, že zamestnanci, ktorí dosiahli najvyššie skóre, by si mali položiť otázku. „Môžete si za peniaze kúpiť šťastie?“ Do istej miery je to možné. Ľudia s najvyšším príjmom sú najšťastnejší, šťastie ostatným potom mierne klesá s dosiahnutým ročným príjmom. K faktorom šťastia však prispieva aj zaujímavá práca, pracovné povinnosti, flexibilita a dobrí spolupracovníci.

Viac o téme: Peniaze Šťastie Plat Work Balance
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com, red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy