Dôchodky od nového roka porastú: O zvýšenie žiadať nemusíte

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Od 1. januára 2016 sa dôchodky zvýšia o pevnú sumu. O zvýšenie dôchodku nie je potrebné žiadať. Sociálna poisťovňa zvýši dôchodky automaticky, bez žiadosti poberateľa dôchodku. O tom, o koľko a na akú sumu sa dôchodok zvýši, dostanú poberatelia dôchodkov písomné rozhodnutie.

Dôchodky vo vyššej sume budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne za mesiac január 2016. Súčasne bude vyplatený aj doplatok zvýšenia dôchodku od 1. januára 2016 do posledného dňa pred výplatným termínom v mesiaci január 2016.

Podľa návrhu opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, ktoré je po pripomienkovom konaní, sa zvýši: starobný dôchodok o 1,90 eura, predčasný starobný dôchodok o 1,90 eura, invalidný dôchodok priznaný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % o 1,70 eura, invalidný dôchodok priznaný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 % o 1,00 eura, sociálny dôchodok o 1,70 eura,  vdovský dôchodok a vdovecký dôchodok o 1,20 eura a sirotský dôchodok o 0,60 eura.


Prečítajte si tiež: Dostanete vyšší dôchodok? Skontrolujte svoju schránku​


Opatrenie určuje sumy zvýšenia dôchodkov, ktoré sa vyplácajú v sume jednej polovice z dôvodu súčasného nároku na výplatu dvoch dôchodkov, takto: starobný dôchodok vyplácaný v sume jednej polovice o 0,60 eura, predčasný starobný dôchodok vyplácaný v sume jednej polovice o 0,70 eura, invalidný dôchodok priznaný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % vyplácaný v sume jednej polovice o 0,60 eura, invalidný dôchodok priznaný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 % vyplácaný v sume jednej polovice o 0,40 eura, vdovský dôchodok a vdovecký dôchodok vyplácaný v sume jednej polovice o 0,60 eura, sirotský dôchodok vyplácaný v sume jednej polovice o 0,30 eura. 

O inú pevnú sumu sa dôchodok zvýši, ak bola jeho suma určená s prihliadnutím na obdobie dôchodkového poistenia získané v cudzine. Vtedy sa dôchodok nezvýši o plnú sumu zvýšenia, ale iba o pomernú časť tejto sumy zodpovedajúcu práve pomernej časti, v akej sa priznal čiastkový dôchodok podľa právnych predpisov Slovenskej republiky.

Zvýšenie každého vyplácaného dôchodku sa posudzuje samostatne. To znamená, že ak dôchodca poberá napríklad dva dôchodky, zvýši sa každý z nich.

Viac o téme: Dôchodok Zvýšenie Žiadosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy