Dôchodcovia, pozor! Najlepšie by ste sa mali v týchto krajinách

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Holandský dôchodkový systém je jedným z najlepších na svete, mierne však zaostáva v ukazovateľoch udržateľnosti. Najlepší systém pre dôchodcov je v Dánsku. Vyplýva to z najnovšieho výskumu poradenskej spoločnosti Mercer, o výsledkoch ktorého dnes informovala holandská tlačová agentúra ANP.

Rebríček 25 národných dôchodkových systémov, ktorý zostavila spoločnosť Mercer, vedie Dánsko (81,7 bodu zo 100 bodov). Na druhom mieste je Holandsko (80,5) nasledované Austráliou (79,6), Švédskom a Švajčiarskom (po 74,2).

V 25-člennom rebríčku sa ocitlo 11 členských krajín EÚ, z novších členských krajín je tam iba Poľsko (na 15. mieste s 56,2 bodu). 

Mercer, ktorá je vedúcou globálnou spoločnosťou poskytujúcou poradenstvo a riešenia v oblasti ľudských zdrojov, vytvára každoročný rebríček o národných dôchodkových systémoch na základe 50 rôznych kritérií.

Holandsko získalo vysoké ohodnotenie aj preto, že jeho dôchodkový systém garantuje minimálny príjem dostatočný na pokrytie životných nákladov. Na druhej strane sa tento rok znížilo holandské skóre pre budúcu udržateľnosť dôchodkového systému. Mercer naznačil, že krajina môže urobiť viac pre zatraktívnenie dôchodkového systému, ak bude viac šetriť na súkromných dôchodkových fondoch a zlepší ochranu pre firemné dôchodky v prípade úpadku firiem.

Holandsko má však najtvrdšie nároky na získanie trvalého štátneho dôchodku v Európe. Každý poberateľ dôchodku musí žiť v krajine aspoň počas 50 rokov. Osoba, ktorá napríklad pracovala v Holandsku posledných 40 rokov, má nárok iba na 80 % zo štátneho dôchodku.

Viac o téme: Krajina Naj Dánsko Dôchodca Dôchodok Holandsko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy