Podnikáte a zamestnávate mladých ľudí? Podajte si žiadosť o príspevok

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Zamestnávatelia už môžu predkladať úradom práce žiadosti o poskytnutie finančných príspevkov na mentorové zapracovanie a prax pre mladých ľudí. Informuje o tom na svojej internetovej stránke Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

Zamestnávatelia môžu o príspevky žiadať v rámci národného projektu Praxou k zamestnaniu. Vďaka nemu by mali mladí ľudia vo veku do 29 rokov mať väčšiu šancu získať prax v danom odbore a lepšie sa tak uplatniť na trhu práce.

Národný projekt sa realizuje prostredníctvom úradov práce v rámci Slovenskej republiky bez Bratislavského samosprávneho kraja. Celkovo je naň vyčlenených 48,9 milióna eur. "Cieľovou skupinou sú uchádzači o zamestnanie (UoZ) vo veku do 25 rokov vedení v evidencii minimálne tri mesiace, ktorí nie sú zamestnaní, nepokračujú v procese vzdelávania, ani sa nezúčastňujú na odbornej príprave, a uchádzači vo veku do 29 rokov vedení v evidencii úradov práce minimálne 6 mesiacov," uvádza sa v oznámení.


Prečítajte si tiež: Rodičom zvýšia príspevok na dieťa: Týka sa to aj vás?​


O príspevok môže požiadať napríklad zamestnávateľ, ktorý je mikro, malým alebo stredným podnikom, ale aj neziskové organizácie poskytujúce všeobecné prospešné služby, občianske združenia a nadácie, ktoré vykonávajú hospodársku činnosť za účelom dosahovania zisku.

Finančné príspevky na mentorované zapracovanie a prax poskytuje zamestnávateľovi úrad, v ktorého územnom obvode má miesto podnikania alebo vytvorí pracovné miesto. "Finančné prostriedky sa poskytnú zamestnávateľovi, ktorý na vytvorené pracovné miesto prijme do pracovného pomeru UoZ z oprávnenej cieľovej skupiny na polovičný pracovný úväzok na dobu minimálne 9 mesiacov, respektíve na neurčitý čas, pričom finančné prostriedky sa poskytujú zamestnávateľovi mesačne počas týchto najviac 9 mesiacov," píše sa v oznámení.

Pracovné miesto musí zamestnávateľ obsadiť najneskôr do 30 kalendárnych dní od nadobudnutia účinnosti dohody o poskytnutí finančných prostriedkov.


Prečítajte si tiež: Sťahujete sa za prácou? Od štátu môžete dostať až stovky eur​


Mladí ľudia vo firmách by mali získavať skúsenosti pod vedením mentora, ktorého určí zamestnávateľ z radov svojich zamestnancov. Oznámenie definuje aj postup, ako majú firmy konať v prípade predčasného ukončenia zaškoľovania mladých ľudí. Ak zamestnávateľ počas 9 mesiacov od vytvorenia pracovných miest zrušil akékoľvek pracovné miesto pre nadbytočnosť, je povinný úradu vrátiť poskytnuté finančné príspevky.

Výzva určuje aj podmienky, ktoré musia firmy splniť, ak chcú príspevok získať. Napríklad budú musieť preukázať, že svoju činnosť vykonávajú najmenej 12 mesiacov, predloží potvrdenie od inšpektorátu práce, že neporušili zákaz nelegálneho zamestnávania, ale aj to, že nemajú evidované neuspokojené nároky svojich zamestnancov a že nie sú v konkurze a likvidácii. "Maximálne výška finančných príspevkov na jedno vytvorené pracovné miesto počas najviac 9 mesiacov pre tento rok je najviac vo výške 2810,54 eura ako príspevok na mentorovanie, na úhradu časti celkovej ceny práce zamestnanca, ktorý bol prijatý do pracovného pomeru a úhradu časti nevyhnutných nákladov súvisiacich s mentorovaným zapracovaním a praxou," píše sa v oznámení.

Viac o téme: Mladý Zamestnanec Podnikateľ Človek Príspevok Podnikať Zamestnať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy