Zrušenie stravných lístkov ohrozuje zamestnancov: Zostanú hladní?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: SITA

Nahradenie alebo zrušenie gastrolístkov by mohlo ohroziť stravovanie zamestnancov. Uviedol to v reakcii na návrh opozičných poslancov NR SR nahradiť stravné lístky finančným príspevkom hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michal Stuška.

Hlavným dôvodom je podľa neho to, že ak by zamestnanci dostali príspevok na stravovanie vo forme peňazí, mohli by ho použiť na čokoľvek. Vytratil by sa aj samotný prospešný obedový návyk, ktorý gastrolístky trvalo priniesli, čo je v rozpore s účelom príspevku "stravného", ktorý tým stráca akýkoľvek význam.

Samotní odborníci na výživu sú podľa hovorcu presvedčení, že ľudia by s príspevkami nakladali rôznymi spôsobmi, obed by však bol tou poslednou možnosťou, čím by sa u nich mohli prejaviť zdravotné ťažkosti a následná zvýšená práceneschopnosť. 


Prečítajte si tiež: V novele Zákonníka práce sa ich chceli zbaviť: Prídu zamestnanci o "gastráče"?


Finančný príspevok ako náhrada gastrolístkov, aj keby nepodliehal dani a odvodom, by sa mohol podľa Stušku použiť na nákup akéhokoľvek tovaru, napríklad alkoholu, cigariet a podobne. Práve stravné poukážky majú zabezpečiť účelové využitie tohto daňovo a odvodovo zvýhodneného príspevku.

"Opakované politické iniciatívy na zrušenie či nahradenie gastrolístkov môžu prvoplánovo znieť rozumne, sú však v princípe veľmi krátkozraké. Príspevok nie je len finančným prilepšením pre zamestnancov. Slúži ako veľmi dobrá forma, vďaka ktorej vie štát účelovo zabezpečiť, že príspevok zamestnávateľa bude použitý práve na stravovanie. Vďaka tomu dokáže zabezpečiť aspoň čiastočnú kontrolu nad stravovaním zamestnancov, a tým aj ich zdravotným stavom," podčiarkol.


Prečítajte si tiež: Pozor! Od 1. novembra sa menia sumy stravného


Pripomenul, že v súčasnosti gastrolístky používa približne 750.000 zamestnancov. Samotná povinnosť poskytnúť zamestnancovi príspevok na stravovanie vyplýva zamestnávateľom zo Zákonníka práce a je na nich, akou formou ho zabezpečia. Môžu si zvoliť vlastnú "kantínu" a stravovanie v rámci prevádzky alebo poskytnú zamestnancom gastrolístky a oni si zabezpečia stravovanie samostatne.

Podľa návrhu opozičných poslancov by mali zamestnanci dostávať buď stravné poukážky, alebo im zamestnávateľ vyplatí tú istú sumu ako finančný príspevok. Opozícia je presvedčená, že gastrolístky v súčasnosti zamestnanci viac využívajú na zaplatenie rodinného nákupu potravín v supermarkete ako na zaplatenie obeda v reštaurácii. Tiež sú presvedčení, že predajne potravín často robia s takouto formou platby obštrukcie, keďže povoľujú platbu stravovacími poukážkami za jeden nákup len do určitej hodnoty. "Pre bežného človeka tento systém neprináša žiadne uľahčenie života," tvrdia poslanci.

Viac o téme: Zmena Lístky Príspevok Gastrolístky Zrušiť Stravné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: SITA
 
Staršie správy
Staršie správy