Toto sú najlepšie slovenské spoločnosti: V rebríčku Deloitte sme si polepšili

Zamestnanci spoločnosti Volkswagen SlovakiaZamestnanci spoločnosti Volkswagen Slovakia Zdroj: SITA

Počet slovenských spoločností v rebríčku CE TOP 500 firmy Deloitte medziročne vzrástol na 33 z 28. Ako informovala spoločnosť, v celkovom rebríčku postúpila o tri priečky na 11. miesto automobilka Volkswagen Slovakia.

Žilinská automobilka Kia Motors Slovakia si polepšila o štyri pozície a obsadila 21. miesto. Oproti minulému roku tak predbehla firmu Slovnaft, ktorá si mierne pohoršila. Slovenská rafinéria tento rok obsadila 29. miesto v celkovom rebríčku najväčších stredoeurópskych spoločností. V prvej päťdesiatke firiem s najvyššími tržbami sa umiestnil zo slovenských firiem aj galantský výrobca televízorov Samsung Electronics Slovakia.

Zamestnanec spoločnosti Volkswagen Slovakia Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA

Spoločnosť Deloitte už po deviatykrát analyzovala najväčšie spoločnosti v 18 krajinách strednej Európy a Ukrajiny (500 spoločností, 50 bánk a 50 poisťovní). Najväčšie zastúpenie v rebríčku 500 najväčších spoločností regiónu má už dlhoročne Poľsko (celkovo 170 firiem) za ním nasleduje Česká republika (79 firiem) a Maďarsko (66 firiem). Tržby všetkých spoločností v rebríčku Top 500 dosiahli za uplynulý rok 682 mld. eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje pokles o 1,8 %. Pod vývoj v regióne sa podľa Deloitte podpísala najmä pretrvávajúca slabá výkonnosť spoločností v sektore energetiky a prírodných zdrojov. 

Zamestnanci spoločnosti Volkswagen Slovakia Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA

"Okrem poklesu hodnoty lokálnych mien v regióne ovplyvnila výsledky rebríčka aj klesajúca cena energetických zdrojov," skonštatoval prezident spoločnosti Deloitte na Slovensku Vladimír Masár. Malo to podľa neho nepriaznivý vplyv na tržby mnohých spoločností v sektore energetiky a prírodných zdrojov, ktorých je v rebríčku až 140. "Ak si odmyslíme vplyv problémov v sektore energetiky a prírodných zdrojov, celková situácia je pozitívnejšia,“ dodal. 

Volkswagen Slovakia Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA

V porovnaní s rebríčkom z minulého roka sa vôbec nezmenilo zloženie a poradie prvej trojky. Poľská spoločnosť PKN Orlen si udržala vedúce postavenie, po nej nasleduje maďarský MOL a česká automobilka Škoda Auto. Najväčší posun na čele rebríčka z ôsmeho na štvrté miesto zaznamenala spoločnosť Jeronimo Martins Polska, piatu priečku obsadila spoločnosť PGNiG.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Firmy Top Slovnaft Volkswagen Slovakia Kia Motors Slovakia Deloitte
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy