Desaťtisíce Slovákov bez práce už roky: Tieto kraje sú na tom najhoršie

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Úrady práce na Slovensku evidovali ku koncu júna tohto roka vyše 75,2 tisíc osôb, ktoré boli bez práce viac ako štyri roky. V porovnaní s koncom júna minulého roka ide o nárast o 624 osôb. Počet nezamestnaných, ktorí sú evidovaní na úrade práce viac ako jeden rok, ku koncu júna medziročne klesol o 19,5 tisíca na 189,8 tisíc osôb. Vyplýva to zo štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Počet dlhodobo nezamestnaných, ktorí sú v evidencii úradov práce viac ako štyri roky, oproti júnu vlaňajška vzrástol v šiestich krajoch na Slovensku. Najvýraznejší nárast zaznamenal Košický kraj, a to o 306 osôb na 17,7 tisíc ľudí. Nasleduje Bratislavský kraj, v ktorom sa počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky medziročne zvýšil o 294 osôb na takmer 1,3 tisíc. Tretí najhorší je v náraste počtu dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky Nitriansky kraj. Kým v júni minulého roka v ňom bolo bez práce viac ako štyri roky vyše 6,8 tisíc evidovaných nezamestnaných, v júni tohto roka už išlo takmer o 7,1 tisíca uchádzačov o prácu. V Žilinskom kraji počet dlhodobo nezamestnaných v tejto kategórii za rovnaké obdobie stúpol o 198 osôb na vyše 5,3 tisíca. 


Prečítajte si tiež: Najvyššiu nezamestnanosť zaznamenali v týchto okresoch: Patrí k nim aj váš?


Trenčiansky kraj vykázal ku koncu júna tohto roka takmer 3,9 tisíc nezamestnaných, ktorí si hľadajú zamestnanie viac ako štyri roky. Oproti koncu júna 2014 ide o nárast o 185 ľudí. V Trnavskom kraji sa počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky v rovnakom období zvýšil o 98 osôb na 2,3 tisíc ľudí. V evidencii úradov práce viac ako štyri roky bolo v Banskobystrickom kraji ku koncu júna tohto roka vyše 17,5 tisíca ľudí, čo je oproti júnu vlaňajška pokles o 422 osôb. Druhým krajom, v ktorom v júni tohto roka počet nezamestnaných vedených v evidencii nad 4 roky medziročne klesol, bol Prešovský kraj. Ku koncu šiesteho mesiaca tohto roka bolo v tomto kraji bez práce viac ako štyri roky vyše 20,1 tisíc ľudí, čo je oproti koncu júna 2014 menej o 314 osôb.


Ste nezamestnaní? Sledujte najnovšiu ponuku práce na portáli Kariera.sk


Viac o téme: Nezamestnanosť Nezamestnaný Úrad práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy