Firmy sa sťažujú na nedostatok pracovníkov napriek vysokej nezamestnanosti

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Napriek vysokej miere evidovanej nezamestnanosti, firmy na Slovensku majú problém nájsť dostatok ľudí na voľné pozície. Tvrdí to personálno-poradenská spoločnosť McRoy Slovakia. Ako uviedol hiring manager firmy Branislav Holík, Slovensko sa opäť dostalo do situácie, aká u nás panovala pred vypuknutím ekonomickej krízy v roku 2008.

"Napriek tomu, že bez práce je takmer 360 tis. ľudí, zamestnávatelia majú čoraz väčší problém nájsť na trhu vhodných kandidátov. Evidujeme preto rastúci dopyt po pracovníkoch zo zahraničia, najmä po Bulharoch a Rumunoch. Medziročne tento dopyt vzrástol až o 25 %," skonštatoval Holík.

Najväčší záujem o obsadzovanie voľných pozícii pracovníkmi zo zahraničia majú podľa McRoy firmy pri profesiách ako sú operátori výroby, zvárači, obrábači kovov či montážni pracovníci. Keďže nábor zamestnancov z krajín mimo Európskej únie, ako napríklad z Ukrajiny, je pre slovenskú legislatívu veľmi zložitý, personálna agentúra sa snaží hľadať vhodných ľudí predovšetkým v Bulharsku a Rumunsku. "Tu dokážeme využiť fakt, že slovenský pracovný trh je pre ľudí z týchto krajín otvorený," vysvetľuje Holík. 

Obsadzovať všetky voľné pozície Slovákmi je podľa McRoy dnes takmer nemožné. Dôvodom je nielen nízka mobilita pracovnej sily, ale aj zlá štruktúra nezamestnaných. Z takmer 360 tis. evidovaných nezamestnaných na Slovensku nemá vyše 220 tis. uvedenú ani kvalifikáciu, keďže pred zaradením do evidencie nikde nepracovali. Ďalších takmer 40 tis. nezamestnaných bolo pred ich zaradením do evidencie pomocnými alebo nekvalifikovanými pracovníkmi. 

"Ak si to skombinujeme s tým, že vyše 100 tis. nezamestnaných ukončilo maximálne základnú školu a takmer 200 tis. nezamestnaných je bez práce minimálne rok a strácajú tak pracovné návyky, zistíme, že nájsť vhodného kvalifikovaného zamestnanca je dnes už skutočne problém," skonštatoval Holík. McRoy Slovakia pritom očakáva, že dopyt po pracovníkoch z Bulharska a Rumunska bude kontinuálne rásť. 

Nezamestnanosť na Slovensku v apríli tohto roka klesla na úroveň 11,68 %. Medzimesačne, v porovnaní s marcom 2015, poklesla miera evidovanej nezamestnanosti v apríli o 0,38 percentuálneho bodu a medziročne o 1,28 percentuálneho bodu. Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol minulý mesiac 315 090 osôb. Medzimesačne klesol o viac ako 10 tisíc osôb, medziročne o 34,7 tis. osôb. 

Ku koncu apríla na úradoch práce evidovali 16 646 voľných pracovných miest. V medzimesačnom porovnaní to predstavovalo nárast o 1 219 miest. Najviac ich zaznamenal Bratislavský kraj s 20,3-percentným podielom a najmenej miest bolo v Košickom kraji s podielom 8,9 %.

Viac o téme: Práca Nezamestnanosť Firmy Nedostatok Pracovníci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy