Ďalší krok k zvýšeniu minimálnej mzdy: Koľko eur naviac môžeme očakávať?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) súhlasí na začiatku vyjednávania o výške minimálnej mzdy na rok 2016 s jej zvýšením, maximálne na čiastku 400 eur. Na dnešnom rokovaní sa na tom uzniesla Rada ZMOS-u.

Výkonný podpredseda ZMOS-u Jozef Turčány k uzneseniu Rady poznamenal, že združenie musí zohľadňovať v otázke výške minimálnej mzdy postoj oboch partnerov sociálneho dialógu. "Na jednej strane sú mestá a obce sami zamestnávateľmi, na druhej strane výška minimálnej mzdy nepriamo ovplyvňuje príjmy z výnosu dane z príjmov," skonštatoval Turčány. Zvýšenie minimálnej mzdy podľa jeho názoru bude mať ekonomické dosahy, verí však, že budú vyvážené pozitívnym efektom v rámci zvýšenia daňových príjmov.

Predseda vlády Robert Fico už v médiách avizoval, že výška minimálnej mzdy by sa mohla priblížiť k sume 400 eur. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter je presvedčený, že takáto úvaha je relevantná. "To číslo, ktoré spomínal pán premiér, je objektívne a aktuálne," uviedol Richter. Dodal, že ak by sa odborári so zamestnávateľmi nevedeli do júla dohodnúť na novej výške minimálnej mzdy, suma, ktorú naznačil premiér, by mohla byť návrhom vlády, s ktorou by sa na partnerov v sociálnom dialógu obrátila. Aktuálna výška minimálnej mzdy, platná od 1. januára 2015, je 380 eur.

Viac o téme: Peniaze Plat Mzda Zvýšenie Minimálna
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy