6 noviniek o dôchodkoch na Slovensku

Od 1. júla 2015 by mal byť zavedený minimálny dôchodok.Od 1. júla 2015 by mal byť zavedený minimálny dôchodok. Zdroj: thinkstock.com

Od 1. júla 2015 by mal byť zavedený minimálny dôchodok. Znamená to, že ľudia, ktorých príjem bol počas doby poistenia veľmi nízky, by mali mať nárok na minimálnu penziu a dôstojne z nej prežiť.

Momentálne je na Slovensku 2 390 900 tisíc pracujúcich ľudí, ktorí robia aj na dnešných poberateľov dôchodku. Počet dôchodcov bol vo februári  tohto roku 1 345 092 a Sociálna poisťovňa im v tomto mesiaci vyplatila 1 665 390 dôchodkov, vrátane starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského a sirotského. Pričom priemerný starobný dôchodok je 406,01 eura.

Novinkou na Slovensku bude od 1. júla 2015 zavedenie minimálneho dôchodku. Na ten bude mať nárok každý, kto odpracoval 30 rokov a viac. Za odpracovaný rok sa pritom bude považovať rok, v ktorom bol priemerný mesačný vymeriavací základ občana najmenej vo výške životného minima, čo je približne 200 eur.

Minimálny dôchodok bude daný ako 1,36-násobok životného minima, pri odpracovaní 30 rokov a jeho výška bude približne 269,4 eura. Pri výpočte dôchodkov sa v budúcnosti bude brať do úvahy počet odpracovaných rokov. Za každý odpracovaný rok sa suma minimálneho dôchodku zvýši o 2 percentá životného minima. Pri odpracovaní 40 rokov bude minimálny dôchodok 311 eur a pri 45 rokoch práce bude suma minimálneho dôchodku 340,70 eur, čo predstavuje 1,72-násobok životného minima.


Mohlo by vás zaujať: Vypočítajte si dôchodok podľa aktuálneho vzorca


Dôchodky dnes

Priemerný starobný dôchodok je 406,01 eura

Predčasný starobný dôchodok 389,52 eura

Invalidný dôchodok 269,21 eura

Vdovský dôchodok 246,16 eura

Minimálne dôchodky od 1. júla 2015

  1. Podmienkou získania dôchodku bude dovŕšenie dôchodkového veku.
  2. Na minimálny dôchodok bude mať nárok každý, kto dosiahol najmenej 30 rokov dôchodkového poistenia.
  3. Ak si poistenec platil dôchodkové poistenie 30 rokov, výška jeho dôchodku bude 269,50 eura mesačne.
  4. Výpočet dôchodku bude závisieť od výšky životného minima.
  5. Sociálna poisťovňa bude o minimálnom dôchodku rozhodovať po dovŕšení dôchodkového veku penzistu a na základe splnených podmienok.
  6. Podľa rezortu bude mať nárok na poberanie minimálneho dôchodku okolo 75-tisíc dôchodcov.

Prečítajte si tiež: Výpočet dôchodkov sa môže meniť


Vybavenie dôchodku

Žiadosti o dôchodok sa predkladajú Sociálnej poisťovni. Tá má zákonom stanovenú lehotu na vybavenie dôchodku 60 dní. V zložitých prípadoch možno túto lehotu predĺžiť najviac o 60 dní, čo treba žiadateľovi o dôchodok písomne oznámiť. Ak má žiadateľ všetky doklady v poriadku, obdobie sa môže skrátiť. Priemerná dĺžka vybavenia je v súčasnosti 31 dní. Preto je v záujme žiadateľa o dôchodok, aby v predstihu požiadal o vystavenie individuálneho účtu poistenca a skontroloval si uvedené obdobia odpracovaných rokov. V prípade nezrovnalostí tak môže doplniť chýbajúce obdobia poistenia a urýchliť tým vybavovanie dôchodku.

Sporenie na dôchodok

Posledný prieskum Nadácie Partners realizovaný v spolupráci s agentúrou Focus ukázal, že až 62 % Slovákov v produktívnom veku nesporí na dôchodok. Z toho takmer polovica ako dôvod uviedla, že na to nemá prostriedky, 12 % sa spolieha na pomoc štátu a zarážajúcich 19 % nepovažuje túto oblasť za dôležitú.

Názor finančných odborníkov je však iný. Počas produktívneho veku sporiteľa by malo optimálne 20 % z príjmov smerovať do vytvárania dlhodobých aktív a ideálne v dvoch na sebe nezávislých zložkách (z čoho priemerne 7 % dôchodky, 3 % životné poistenie a 10 % iné dlhodobé ciele, napr. predčasné vyplatenie hypotekárneho úveru, sporenie na štúdium detí a podobne). Prvou je ochrana pred výpadkom príjmu formou vhodne zvoleného životného poistenia, ktoré pri správnom nastavení ochráni sporiteľa v prípade vážnych udalostí. Druhou zložkou je sporenie na dôchodok, ktoré by mal zvážiť každý, kto si chce aj po odchode do penzie zachovať životný štandard a dopriať si o čosi viac, ako mu umožní dôchodok od štátu.

Viac o téme: Slovensko Dôchodca Dôchodok Dôchodci Minimum Slováci Minimálny dôchodok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: TASR; ŠÚSR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy