Ako si sporiť na dôchodok a kedy máte nárok na jeho minimum

Mesačná suma minimálneho dôchodku pre rok 2015 má byť vo výške 269,50 eura.Mesačná suma minimálneho dôchodku pre rok 2015 má byť vo výške 269,50 eura. Zdroj: thinkstock.com

Až 62 % Slovákov v produktívnom veku nesporí na dôchodok. Z toho takmer polovica ako dôvod v prieskume uviedla, že na to nemá prostriedky, 12 % sa spolieha na pomoc štátu a 19 % nepovažuje túto oblasť za dôležitú. To je však chyba!

Takéto informácie priniesol prieskum Nadácie Partners realizovaný v spolupráci s agentúrou Focus. Podľa názoru finančných odborníkov by počas produktívneho veku sporiteľa malo optimálne 20 % z príjmov smerovať do vytvárania dlhodobých aktív a ideálne v dvoch na sebe nezávislých zložkách (7 % dôchodky, 3 % životné poistenie a 10 % iné dlhodobé ciele, napr. predčasné vyplatenie hypotekárneho úveru, sporenie na štúdium detí a podobne).

Prvou je ochrana pred výpadkom príjmu formou vhodne zvoleného životného poistenia, ktoré pri správnom nastavení ochráni sporiteľa v prípade vážnych udalostí. Druhou zložkou je sporenie na dôchodok, ktoré by mal zvážiť každý, kto si chce aj po odchode do penzie zachovať životný štandard a dopriať si o čosi viac, ako mu umožní dôchodok od štátu.

Podľa Pavla Šuleja z Partners Group SK v oblastí sporenia na dôchodok je viac možností, napríklad doplnkové dôchodkové sporenie (3.pilier), ktoré je ideálnym riešením pre sporiteľov, ktorým môže prispievať na ich účet zamestnávateľ. Jednou z výhod tretieho piliera je podľa odborníka na osobné financie možnosť daňovej úľavy.

Investičné životné poistenie ponúka sporiteľom moderný nástroj, ktorý v sebe kombinuje dva prvky - sporenie na dôchodok a krytie rizík súvisiacich s výpadkom príjmu. Kým krytie poistných rizík garantuje poisťovňa, sporenie prebieha v podielových fondoch pod dohľadom správcu. Výhodou je variabilita investičnej stratégie a tzv. daňový štít.

Investície do podielových fondov sú najznámejším nástrojom dlhodobého kolektívneho investovania. Podstata investovania je podobná ako pri II. a III. pilieri, avšak ľudia si prostredníctvom správcovských spoločností, ktoré spadajú často pod banky, investujú svoje peniaze do rôznych vybraných podielových fondov. Výnosy z podielových fondov sú determinované typom fondu od konzervatívnych peňažných po akciové. Na všetko dozerá depozitár - banka, ktorá schvaľuje a kontroluje každú transakciu. Neodškriepiteľnou výhodou pri podielových fondoch je široká ponuka fondov, a možnosť meniť výšku investície.

Medzi najčastejšie formy patrí investovanie do nehnuteľností. Sporiteľ si v tomto prípade musí zvážiť, či výška nákladov na správu nehnuteľnosti, jej administrácia a externé náklady neprevyšujú zisky buď z predaja, alebo prenájmu. V prípade investície do nehnuteľnosti by malo byť pre investora cieľom vytvoriť si pravidelný pasívny príjem.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Minimálny dôchodok od roku 2015

Návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorým sa má na Slovensku zaviesť minimálny dôchodok, je pripravený dobre. Dôkazom toho je prísľub viacerých opozičných strán, ktoré ho plánujú v prvom čítaní v parlamente podporiť. Skonštatoval to po prerokovaní právnej normy minister práce Ján Richter (Smer-SD).

"Myslím, že akákoľvek polemika, či má alebo nemá byť minimálny dôchodok, v parlamente nebola. Zároveň som deklaroval, že som pripravený diskutovať o akýchkoľvek vylepšeniach, pokiaľ budú ponúknuté aj prostredníctvom výboru v druhom a treťom čítaní," uviedol Richter s tým, že návrh zákona by mal byť veľkou väčšinou schválený v parlamente v prvom čítaní.

"Cieľom právnej normy je, aby bol jasný rozdiel medzi tými, čo pracovali a odvádzali, i keď len z minimálneho vymeriavacieho základu, a medzi tými, ktorí boli na sociálnych dávkach," doplnil Richter.

Minimálny dôchodok má byť seniorom na Slovensku vyplácaný od 1. júla tohto roka. Nárok naň má mať ten, kto minimálne platil 30 rokov dôchodkové poistenie a dovŕšil dôchodkový vek. Mesačná suma minimálneho dôchodku pre rok 2015 má byť vo výške 269,50 eura. Zvyšovať sa má s každým ďalším odpracovaným rokom. Kto bol napríklad dôchodkovo poistený 40 rokov, jeho minimálny dôchodok v budúcom roku by mal predstavovať 311,10 eura.

Nové pravidlá minimálneho dôchodku sa majú vzťahovať na poberateľov starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, ako aj invalidného dôchodku bez ohľadu na mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť. Rezort práce vyčíslil, že zavedenie minimálneho dôchodku sa má dotknúť 75.392 dôchodcov.

Viac o téme: Šetrenie Sporenie Dôchodok Penzia Minimálny dôchodok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy