Prepúšťanie ľudí neobišlo ani stavebníctvo

Takmer polovica stavebných firiem znížila za sedem rokov počet zamestnancov.Takmer polovica stavebných firiem znížila za sedem rokov počet zamestnancov. Zdroj: photl.com

Takmer každá druhá projektová kancelária na Slovensku od roku 2008 prepúšťala, a to v priemere až 44 % zamestnancov. Aj cez mierne pozitívny vývoj stavebníctva v minulom roku riaditelia firiem neplánujú žiadne zásadné rozširovanie svojich tímov.

Informácie vyplývajú z najnovšej Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva, ktorú pravidelne pripravuje analytická spoločnosť CEEC Research.

Takmer polovicu zamestnancov prepustili od roku 2008 štyri z 10 projektových alebo architektonických kancelárií. Riaditeľom tretiny spoločností sa podarilo zachovať stav z predkrízového obdobia. Naopak, štvrtina firiem za posledných sedem rokov zvýšila počet pracovníkov.

Prepúšťanie postihlo predovšetkým odvetvie inžinierskeho staviteľstva.

"Redukcie počtu zamestnancov vychádzali z prepadu zákaziek, ktorými trh projektových firiem v posledných rokoch prešiel. Situácia sa však pomaly začína zlepšovať, avšak výraznejší rast zamestnanosti v oblasti projekcie uvidíme až v budúcom roku," predpovedá riaditeľ spoločnosti Jiří Vacek.

Väčšina, konkrétne 72 % oslovených firiem neplánuje v priebehu tohto roka žiadne zásadné zmeny v počte svojich pracovníkov. Iba 24 % riaditeľov projektových spoločností hodlá rozširovať svoj tím, a to v priemere o tretinu. Pokles počtu pracovníkov zástupcovia firiem skôr nepredpokladajú.

"V súčasnosti sa snažíme hlavne stabilizovať existujúce kapacity," priblížil Viliam Piták zo spoločnosti HBH Projekt.

"Nových zamestnancov budeme prijímať podľa toho, ako uspejeme v oblasti nových kontraktov hlavne v zahraničí. Určite dôjde aj k optimalizácii odbornej štruktúry zamestnancov," opísal generálny riaditeľ spoločnosti PROMA Ján Majerský.

Vyťaženie kapacít projektových firiem sa oproti rovnakému obdobiu vlaňajška zvýšilo zo 68 na 79 %. Väčšie priemerné vyťaženie udávajú firmy z inžinierskeho staviteľstva (82 %). Spoločnosti zaoberajúce sa pozemným staviteľstvom majú svoje kapacity využité v priemere na 79 %.

Analýza tiež ukázala, že 60 % mladých vysokoškolákov nastupujúcich do projektových kancelárií nepracuje ani za priemernú mzdu. Výška ich platu dosahuje aj s odmenami do 800 eur. Po piatich rokoch praxe však má tento plat už len 17 % projektantov. Pätine projektantov sa dokonca po takomto období podarí získať mzdu až medzi 1400 a 1600 eurami.

Pracovné ponuky z oblasti stavebníctva nájdete na pracovnom portáli Kariéra.sk

 

Viac o téme: Domáce Zamestnanci Prepúšťanie Stavebníctvo
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy