Nezamestnanosť na Slovensku: Ako sa bude vyvíjať?

Nezamestnanosť by mohla v tomto roku klesnúť pod 12 %.Nezamestnanosť by mohla v tomto roku klesnúť pod 12 %. Zdroj: thinkstock.com

S dobrou správou prichádzajú analytici, ktorí predpovedajú, že nezamestnanosť na Slovensku by mala v nasledujúcich mesiacoch klesať. Miera nezamestnanosti by sa mala znížiť pod 12 percent a celkovo by sa mohlo vytvoriť 15-tisíc nových pracovných miest.

Nezamestnanosť na Slovensku v januári medzimesačne mierne vzrástla na 12,39 %. Podľa analytikov sa pod to podpísal najmä nedostatok sezónnych prác v poľnohospodárstve a stavebníctve.

"Január je v slovenskej ekonomike mesiacom, kedy v porovnaní s decembrom tradične dochádza k útlmu na trhu práce po silnejšej predvianočnej sezóne," skonštatoval generálny riaditeľ personálno-poradenskej spoločnosti McRoy Group Luboš Sirota.

V medziročnom porovnaní však počet ľudí na úradoch práce klesol o 1,22 percentuálneho bodu (p. b.).

"Pozitívnou správou, ktorú priniesli januárové čísla, je najmä rastúci počet nezamestnaných umiestnených na trhu práce, naopak, vplyv administratívneho znižovania nezamestnanosti, teda počet vyradených pre nespoluprácu a iných vyradených, sa znižuje," uviedol analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

Zároveň doplnil, že po zohľadnení sezóny klesala nezamestnanosť v januári v 5 z 8 krajov Slovenska.

"Najvýznamnejšie v Banskobystrickom kraji. Nezamestnanosť v Bratislavskom kraji ostala nezmenená, v Prešovskom a Trnavskom veľmi mierne rástla," vymenoval Koršňák.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Analytici očakávajú, že nezamestnanosť by mala v nasledujúcich mesiacoch tohto roka klesať. Pravdepodobne však miernejším tempom ako vlani.

"Očakávame, že rastúca ekonomika bude naďalej vytvárať priestor pre tvorbu nových pracovných miest, a preto v súlade s trendom z predchádzajúceho roka by nezamestnanosť mala aj v ďalších mesiacoch pokračovať v pozvoľnom poklese," predpokladá Koršňák.

Spoločnosť McRoy Group očakáva, že by sa miera nezamestnanosti mohla znížiť pod 12 % a celkovo by mohlo vzniknúť 15.000 nových pracovných miest.

"To všetko za predpokladu, že trh nezasiahnu nečakané negatívne správy. Môže ísť o vyostrenie konfliktu na Ukrajine či o nezodpovedné zásahy do trhu zo strany vlády v predvolebnom roku motivované snahou zapáčiť sa voličom," dodal Sirota.

Viac o téme: Slovensko Domáce Nezamestnanosť Prognóza Analytici
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy