Buďte žiadaní! Hľadajte si prácu, o akú je záujem

Buďte žiadaní! Hľadajte si prácu, o akú je záujem.Buďte žiadaní! Hľadajte si prácu, o akú je záujem. Zdroj: thinkstock.com

Zamestnávatelia na Slovensku najčastejšie hľadajú do svojho pracovného tímu obchodníkov, account manažérov a pracovníkov zo strojárskeho priemyslu. Každý kraj má však svoje špecifiká a teda aj rôzne možnosti uplatnenia vo vybranom odvetví. Prehľad voľných pracovných pozícií, vyplývajú z údajov pracovného portálu Kariéra.sk, ktorý uľahčuje hľadanie práce absolventom, nezamestnaným, ale aj tým ľuďom, ktorí chcú prácu zmeniť.

Zo všetkých odvetví na Slovensku bolo na pracovnom portáli Kariéra.sk v roku 2014 inzerovaných najviac pracovných ponúk z oblasti obchodu (10 %), výroby (9,10 %) a administratívy (8,5 %). Najnižší záujem zo strany zamestnávateľov bol o pracovníkov v oblasti prekladateľstva a tlmočníctva, vodohospodárstva a životného prostredia, umenia a kultúry.

„Aj to je dôležitým ukazovateľom, v akých odvetviach by si ľudia mali vyhľadávať prácu. Konečné rozhodnutie je už na nich, či im dopytované ponuky vyhovujú alebo si prácu budú hľadať v inom kraji, ako je ich súčasné bydlisko,“ hovorí Andrea Miklasová z pracovného portálu Kariéra.sk.

Príkladom sú ľudia, ktorí žijú v kraji s vysokou mierou nezamestnanosti. Tí by mali zvážiť hľadanie si práce aj v inom regióne Slovenska. Podľa údajov Štatistického úradu SR takmer tretina presťahovaných, ktorí sa presúvajú z kraja do kraja, sa usadili v Bratislavskom kraji, v hlavnom meste a okolí.

„V tomto kraji zamestnávatelia z pracovného portálu Kariéra.sk najviac vyhľadávali administratívnych pracovníkov (5,4 %), účtovníkov (3,3 %) a programátorov (3,1 %). Na druhej strane republiky, v Košickom kraji, sa najčastejšie obsadzovali pracovné pozície, ako je predavač (4,3 %), obchodný zástupca (4,2 %) a operátor strojov a zariadení (2,8 %),“ povedala Miklasová z Kariéra.sk.

Ako uvádza štatistický úrad, najmenej populárny bol medzi sťahujúcimi sa Žilinský kraj, do ktorého sa presťahovalo a nahlásilo trvalý pobyt len 7,6 percent ľudí. Pričom zamestnávatelia z tohto kraja vyhľadávali najčastejšie predavačov (4,3 %), obchodných zástupcov (3,8 %) a čašníkov (3,7 %).

Zaujímavosťou je, že vo všetkých krajoch Slovenska bol najväčší dopyt po obchodníkoch, account manažéroch a operátorov strojov a zariadení. Ďalej sa v minulom roku na pracovnom portáli Kariéra.sk najčastejšie obsadzovali pozície pre IT pracovníkov, ekonómov a ľudí z oblasti administratívy.

„Ak kandidáti zvažujú hľadanie si práce v inom kraji, mali by vziať do úvahy dôležité faktory. V prípade, ak je sídlo zamestnávateľa príliš vzdialené od miesta bydliska, je potrebné počítať s nákladmi na prenájom a nákladmi na život v meste, ktoré by mali byť primerané k výške platu,“ radí Andrea Miklasová z pracovného portálu Kariéra.sk.

Ďalej je potrebné zvážiť aj ďalšie pracovné faktory, ako napríklad dlhodobú perspektívu danej firmy alebo možnosť kariérneho postupu. Každý, kto uvažuje nad sťahovaním za prácou, by mal rovnako zhodnotiť aj svoj súkromný život. Ako ľahko si nájdem v novom prostredí priateľov? Aké pracovné možnosti má môj partner? Kam budú chodiť deti do školy? Aké možnosti na voľnočasové aktivity nové miesto poskytuje?
 

Infografika Galéria fotiek (4) Zdroj: kariera.sk

Infografika Galéria fotiek (4) Zdroj: kariera.sk

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Práca Kariéra Zamestnávatelia Pracovné miesta Kraje Pracovné miesto PR článok Kariéra.sk
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: red., Zdroj: Kariera.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy