Lepšia nejaká práca ako žiadna. Takto rozmýšľajú Slováci

Cez leto vykonávajú prácu na dohodu nielen študenti - brigádnici, ale aj niektorí zamestnanci pracujúci na dobu určitú.Cez leto vykonávajú prácu na dohodu nielen študenti - brigádnici, ale aj niektorí zamestnanci pracujúci na dobu určitú. Zdroj: thinkstock.com

Dočasnú alebo sezónnu prácu vykonáva 7 % zamestnaných Slovákov. Najčastejším dôvodom je nemožnosť nájsť si stále zamestnanie.

Nie pre každého človeka je letné obdobie synonymom dovolenky a oddychu. Pre toto obdobie sú totiž typické rôzne dočasné, príležitostné a sezónne práce napríklad v stavebníctve, poľnohospodárstve alebo v oblasti cestovného ruchu a pohostinstva. Príležitostné práce často vykonávajú brigádujúci študenti či tzv. „dohodári“, ale nájdeme tu aj zamestnancov pracujúcich na dobu určitú.

Za prácu dočasnú, príležitostnú alebo sezónnu je podľa Štatistického úradu SR považovaný každý pracovný pomer dojednaný na určitú dobu. Za dočasnú, príležitostnú či sezónnu sa považuje teda aj práca vykonávaná na základe dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (dohoda o vykonaní práce, o brigádnickej práci študentov, o pracovnej činnosti). Za dočasnú sa považuje aj práca počas zastupovania osoby na materskej alebo rodičovskej dovolenke, dlhodobo práceneschopnej osoby a pod. Patria sem aj uchádzači o zamestnanie, ktorí sa zúčastňujú na aktivačných prácach.

V poslednom kvartáli vlaňajška sme podľa Výberového zisťovania pracovných síl (VZPS) Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) mali na Slovensku celkovo 1,96 milióna zamestnancov. Dočasnú, príležitostnú alebo sezónnu prácu vykonávalo v poslednom kvartáli vlaňajška takmer 7 % všetkých zamestnancov, čo predstavovalo 134,6 tisíc osôb. Dočasné či sezónne práce však najviac prekvitajú počas jarných a letných mesiacov. V 2. štvrťroku minulého roka bol počet takýchto sezónnych zamestnancov vyšší o zhruba 5 tisíc a v 3. štvrťroku až o 7 tisíc osôb.

Najčastejším dôvodom vykonávania dočasnej práce je nemožnosť nájsť si stále zamestnanie. Tento dôvod totiž uviedlo až 85 % zo všetkých dočasných zamestnancov. Znamená to, že 114,5 tisíca Slovákov by si chcelo nájsť stále zamestnanie, ale keďže sa im to nedarí, vykonávajú aspoň príležitostné práce. V podmienkach vysokej miery nezamestnanosti, ktorá v našej krajine stále panuje, to nie je nič prekvapivé. Každopádne ale aj nájdenie si dočasnej práce je pre nezamestnaného človeka veľkým pozitívom, nakoľko takto získava nielen finančný príjem, ale aj pracovné skúsenosti a návyky. Nie každý dočasný zamestnanec si však chce nájsť stálu prácu. Približne 13 % dočasne zamestnaných Slovákov totiž vykonáva takúto prácu kvôli tomu, že im to vyhovuje.

Príležitostné či sezónne práce sú rozšírené predovšetkým medzi ľuďmi vo veku 25 až 49 rokov. Z tejto vekovej kategórie pochádza až viac než polovica z celkového počtu príležitostných zamestnancov. Štvrtina dočasných zamestnancov je starších ako 50 rokov a najmenší podiel, zhruba pätinu, predstavujú mladí ľudia vo veku 15 až 24 rokov.

Najvyšší podiel (37,4 %) dočasne zamestnaných Slovákov má stredoškolské vzdelanie bez maturity. Nasledujú stredoškoláci s maturitou, ktorí predstavujú cca 30 % z celkového počtu sezónnych zamestnancov a ľudia so základným vzdelaním tvoria 23 % z takýchto zamestnancov. Najnižší podiel pripadá na vysokoškolákov, ktorí predstavujú len vyše desatinu spomedzi príležitostných zamestnancov.

Dočasná práca trvá najčastejšie od 1 do 6 mesiacov. Na takéto obdobie sú zamestnané takmer tri pätiny príležitostných zamestnancov. Výnimkou však nie sú ani dlhšie trvajúce príležitostné práce. Necelých 30 % sezónnych pracovníkov je totiž zamestnaných na obdobie od 6 mesiacov do 1 roka a zhruba desatina aj na obdobie dlhšie ako rok.

Hľadáte zaujímavú pracovnú ponuku? Pozrite si aktuálne ponuky Poštovej banky.

 

Viac o téme: Práca Poštová banka Sezónna práca Dočasná práca
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poštová banka, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy