Letné brigády študentov: Ich skúsenosti a čo im dávajú

Ideálne je, ak mladý človek môže zarobené peniaze využiť na oddych a popri skúsenostiach nadobudnutých počas brigády získa aj zážitky, ktoré súvisia s užívaním si voľných dní.Ideálne je, ak mladý človek môže zarobené peniaze využiť na oddych a popri skúsenostiach nadobudnutých počas brigády získa aj zážitky, ktoré súvisia s užívaním si voľných dní. Zdroj: thinkstock.com

Chcú zarábať, nazbierať skúsenosti, nachvíľu sa osamostatniť a užiť si leto. Väčšina reakcií študentov na letné brigády je pozitívna. Brigády dokonca prispievajú k osobnostnému rastu, myslí si psychológ. Ak však brigádnici za svoju prácu nedostanú mzdu, musia sa súdiť.

Prvé pracovné skúsenosti sa začínajú u mnohých ľudí už počas štúdia. Zarobiť peniaze, spoznať nový svet a osamostatniť sa - to sú najčastejšie argumenty študentov, prečo ísť počas leta pracovať. Sezónne práce sú podľa nich dobrou investíciou do budúcnosti.

Vysokoškoláčka Jana Koyšová z Ladiec odletela pred pár týždňami do USA. V meste Dubois, štát Wyoming, si našla prácu na tri mesiace v hoteli, kde upratuje izby. Väčší problém ako nájsť si zamestnanie mala Jana s vybavovaním víz cez pracovnú agentúru na Slovensku.

„Odrádzala ma najmä byrokracia a množstvo času, ktorý som musela tomu venovať. Napokon stálo to za to,“ hodnotí.

Teší ju hlavne milý prístup kolegov a jej šéfa. Jana sezónne pracuje každý rok. Vyskúšala si brigády doma, v zahraničí a väčšinou boli spojené len s pozitívnymi skúsenosťami. Práca počas leta pre ňu znamená najmä príležitosť navštíviť nové miesta a získať prax.

V USA bola trikrát po sebe aj Petra Gabaríková z Trstenej. Pracovala v kempovom zariadení v New Yorku. Vďaka tejto práci si mohla s kamarátmi prenajať auto a cestovať po amerických štátoch. Spoznala krajinu a novú kultúru. Podľa nej letná brigáda nie je ani tak o zárobku ako o zážitkoch.

„Je to dobrá príležitosť zažiť krajinu, v ktorej pracujete. Cestovné náklady citeľne zredukujú váš rozpočet, ale pocit z dobrodružstva je neopísateľný. Pri domácich brigádach je to o inom,“ opisuje Petra, ktorá od 15 rokov vyhľadávala sezónne práce v blízkosti svojho bydliska.

Upratovala už vo firmách, hoteloch či obsluhovala v reštauráciách. Momentálne popri štúdiu v Bratislave využíva služby študentského servisu na hľadanie krátkodobých denných a víkendových prác.

„Doteraz mi brigády priniesli množstvo výhod. Predovšetkým som sa naučila hospodáriť s vlastnými peniazmi,“ dodáva Petra.

S domácimi brigádami má skúsenosti Branislav Sarák zo Smižian. Nikdy nevyužil služby pracovných agentúr. Bál sa, že nebudú dodržané zmluvné podmienky. Prácu si hľadal už od prvého ročníka na gymnáziu väčšinou sám a vždy sa mu podarilo nájsť ju v gastronomických službách. Krátkodobé zamestnania využíva stále. „Keď ste študent, je to dobrý spôsob prilepšenia si. Jediným negatívom doterajších prác bol nízky plat, na východnom Slovensku je to v porovnaní s Bratislavou výrazne odlišné,“ myslí si Branislav.

Podobný názor má aj vysokoškoláčka Barbora Mažgútová zo Žiliny, ktorá v hlavnom meste študuje na vysokej škole. Z vlastnej skúsenosti pozná, že mzdy brigád na severe Slovenska sa pohybujú okolo dvoch eur za hodinu, v Bratislave je to aj o euro viac. Barbore sa tento týždeň podarilo nájsť si prácu na leto v blízkosti jej domova. Bude pracovať v hoteli ako recepčná. S krátkodobými zamestnaniami na Slovensku má bohaté skúsenosti a vždy boli pozitívne. Brigády jej umožňujú dočasne sa osamostatniť.

„Moji rodičia ma nemôžu živiť večne, preto si potrebujem zarobiť nejaké peniaze navyše. Je mi jedno, čo budem robiť, či sa budem starať o deti, triediť papiere alebo umývať riad, len nech to nie je večer,“ dodala Barbora.

Fakt, že letné pracovné ponuky využíva väčšina študentov, dokazuje aj výskum, ktorý realizoval Daniel Markovič z Ústavu sociálnych vied Katolíckej univerzity v Ružomberku. Podľa štúdie je krátkodobo zamestnaných až 70 percent študentov Katolíckej univerzity, z toho 40 percent počas celého roka. Snahu nájsť si brigádu má takmer štvrtina študentov a len osem percent neprejavuje o sezónne práce žiadny záujem. Až šesť z desiatich študentov pracuje na brigádach v inom odbore, ako študuje.

Psychológ: Letné študentské brigády pomáhajú k osobnostnému rastu

Študentské brigády počas letných prázdnin prispievajú k tomu, aby sa mladý človek po skončení školy lepšie a ľahšie uplatnil na trhu práce. Myslí si to psychológ Miloš Poštek, ktorý je presvedčený, že okrem finančného benefitu študentské brigády podporujú aj osobnostný rast mladého človeka.

"Vďaka platenej práci sa učia zodpovednosti, učia sa robiť rozhodnutia a celkovo sa stávajú otvorenejší voči novým skúsenostiam," uviedol Poštek.

Psychológ poznamenal, že skúsenosti, ktoré študenti počas letných brigád nadobudnú, im pomáhajú nájsť si svoje miesto na trhu práce po ukončení školy. Nezanedbateľný je aj pocit nezávislosti a sebestačnosti, ktorý prichádza s faktom, že si zarobili vlastné peniaze.

"V tejto oblasti sa dokonca v USA realizovala aj štúdia, ktorá poukázala na to, že tí, ktorí počas letných prázdnin brigádujú, majú zvýšenú sociálnu inteligenciu – sú viac empatickí, optimistickí i asertívni, čo prispieva k zlepšovaniu ich medziľudských vzťahov," uviedol Poštek.

Psychológ sa v každom prípade prihovára počas letných prázdnin za kombináciu práce a oddychu.

"Ideálne je, ak mladý človek môže zarobené peniaze využiť na oddych a popri skúsenostiach nadobudnutých počas brigády získa aj zážitky, ktoré súvisia s užívaním si voľných dní," skonštatoval.

Inšpektorát práce: Ak študent nedostane mzdu, musí sa súdiť

Študenti, ktorí sa počas prázdnin zamestnajú, majú nárok na mzdu vo výške a v termínoch, na ktorých sa so zamestnávateľom dohodli. V prípade, že im mzdu nezaplatí, môžu podať podnet na príslušný inšpektorát práce, avšak ten za nich vymáhať mzdu na súde nemôže.

"Ak študent nedostal mzdu alebo odmenu, mal by v prvom rade zamestnávateľa na uhradenie dlžnej čiastky vyzvať, a to vždy písomne," radí hovorkyňa Národného inšpektorátu práce (NIP) Slavěna Vorobelová.

Až následne, ak na výzvu nereaguje, môže na neho podať podnet na príslušný inšpektorát práce.

"Ak zamestnávateľ na výzvu nereaguje a inšpektorát zistí nedostatky, nariadi ich odstrániť, prípadne zamestnávateľovi uloží finančný postih. Upozorňujeme však, že spory o nároky z pracovnoprávnych vzťahov prejednávajú a rozhodujú jedine súdy, inšpektoráty práce mzdy z pracovných zmlúv alebo odmeny z dohôd nemôžu vymáhať, nemajú na to oprávnenie," povedala Vorobelová.

Mzda je podľa Zákonníka práce (ZP) splatná najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom sa práca vykonala. Novelou ZP, ktorá nadobudne účinnosť od 1. 7. 2014, bude aj pre prácu na základe dohôd ustanovená takáto splatnosť odmeny, doteraz nebola. Termín výplaty je zatiaľ určený len pre pracovné zmluvy, teda pracovný pomer. Pred Zákonníkom práce má však aj naďalej prednosť kolektívna zmluva, pracovná zmluva alebo dohoda.

"Ak študent vykonáva prácu v pracovnom pomere, mzda sa mu vypláca vo výplatných termínoch dohodnutých v pracovnej zmluve alebo v kolektívnej zmluve. V prípade, že uzavrel niektorú z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, odmena sa mu vypláca v termínoch dohodnutých písomne, či už v dohode o vykonaní práce, alebo v dohode o pracovnej činnosti, alebo v dohode o brigádnickej práci študentov," uzatvorila Vorobelová.

Ak ešte nemáte letnú brigádu, pozrite sa na aktuálnu ponuku brigád na Kariére.

 

Viac o téme: Leto Dohoda Študenti Brigáda Skúsenosti Brigády
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; red., Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy