Stačí jedna omeškaná platba a prichádzate o dávku

Stačí jedna omeškaná platba a prichádzate o dávku.Stačí jedna omeškaná platba a prichádzate o dávku. Zdroj: thinkstock.com

Ak by ste sa omeškali s platením povinného alebo dobrovoľného nemocenského poistenia, hrozí vám, že prídete o dávky z poistenia, či už o materské, nemocenské alebo ošetrovné.

Plénum neposlalo do druhého čítania návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorú parlamentu predložili poslankyne OĽaNO Eva Horváthová a Erika Jurinová. Jednorazové omeškanie s platbou za nemocenské poistenie spôsobí aj naďalej úplný zánik nároku na materskú či nemocenskú dávku.

Navrhovali, aby v prípade jednorazového omeškania s platbou poistenec neprišiel o nárok na dávku, ak si túto povinnosť do piatich dní dodatočne splní.

"V praxi sa vyskytlo niekoľko prípadov, keď sa pravidelne platiace osoby omeškali tri dni s platením dobrovoľného nemocenského poistenia a na základe toho stratili nárok na materskú, ktorá im mala čiastočne nahradiť výpadok príjmu," odôvodnili.

Podľa súčasného znenia zákona má akékoľvek omeškanie s platbou za povinné alebo dobrovoľné nemocenské poistenie za následok stratu nároku na všetky dávky z tohto poistenia, a to materské, nemocenské, ošetrovné a vyrovnávaciu dávku. Dávky v nemocenskom poistení majú slúžiť ako dočasný náhradný spôsob príjmu v prípade straty spôsobu obživy.

"Napríklad v prípade materského ide o veľmi dôležitú dávku, ktorá slúži predovšetkým budúcim matkám na preklenutie obdobia, počas ktorého stratia príjem zo zamestnania z dôvodu starostlivosti o narodené dieťa, pričom táto dávka je jeden z nástrojov podpory rodičovstva. Súčasné znenie zákona o sociálnom poistení je veľmi striktné a neráta s výnimočnými situáciami, ktoré môžu v živote nastať, ako napríklad náhle ochorenie, ktoré môže spôsobiť omeškanie, hoci niekoľkodňové, s uhradením poistného," opísali poslankyne.

Poistenec by podľa ich návrhu dostal možnosť dodatočne uhradiť nemocenské poistenie do piatich dní, odkedy sa dozvedel o nedoplatku, alebo odkedy ho o ňom informovala Sociálna poisťovňa.

"Aby sa však predišlo rôznym špekulatívnym prípadom pri obchádzaní platenia nemocenského poistenia, právo dodatočného uhradenia by patrilo len tomu, kto sa omeškal s platbou maximálne v lehote jedného mesiaca," uzatvorila Horváthová s Jurinovou.

 

Viac o téme: Domáce Materské Nemocenské Oneskorená platba
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy