Štát ponúka študentom štipendiá a prácu na ministerstvách

Na ministerstvách by mohli pracovať absolventi svetových univerzít.Na ministerstvách by mohli pracovať absolventi svetových univerzít. Zdroj: thinkstock.com

Študenti na vybraných vysokých školách v zahraničí môžu požiadať štát o štipendia. Po skončení štúdia však budú musieť odpracovať tri roky na ministerstvách.

Štát chce na ministerstvá prilákať absolventov prestížnych svetových univerzít. Tí, ktorých počas štúdia podporí štipendiom, sa budú musieť zaviazať, že vo verejnej správe odpracujú tri roky. Vyplýva to z Návrhu grantového programu pre posilnenie analytických kapacít vo verejnej správe z dielne ministerstva školstva, ktorý dnes schválila vláda.

O štipendium budú môcť požiadať slovenskí študenti, ktorí už sú prijatí, alebo študujú na vybraných vysokých školách v zahraničí na druhom alebo treťom stupni v dennej forme.

"Štipendium pokryje všetky opodstatnené náklady spojené so štúdiom, vrátane školného, nákladov na živobytie počas maximálne dvoch akademických rokov štúdia a nákladov na cestu do a z miesta štúdia či cestovné poistenie," priblížil rezort školstva.

Grantový program by malo organizačne a administratívne zabezpečovať ministerstvo školstva. Jednotlivé ministerstvá a ostatné ústredné orgány štátnej správy každoročne mu do 31. januára písomne oznámia, že majú záujem o štipendistu a bližšie špecifikujú pozíciu, na ktorej by mal po ukončení štúdia pracovať.

"Na základe požiadaviek bude každoročne vypísaná výzva na podávanie žiadostí do 31. marca a následne budú uchádzači o štipendium vybraní výberovou komisiou," vysvetlilo ministerstvo.

S vybranými uchádzačmi bude uzatvorená zmluva o udelení štipendia o spolupráci, ktorou sa štátne orgány zaviažu poskytnúť im po ukončení štúdia pracovné miesto.

Výber štipendistov bude prebiehať v dvoch kolách. V prvom kole sa posúdi kvalita vysokej školy, kde žiadateľ študuje. Malo by ísť o univerzitu, ktorá je v rebríčku univerzít Shanghai Academic Ranking of World Universities a v rebríčku inštitúcií Project RePEc umiestnená do 200. miesta. Zohľadňovať sa bude aj kvalita študijného programu a to, či je vhodný vzhľadom na budúcu pracovnú pozíciu.

Počet postupujúcich do ďalšieho výberu bude závisieť od počtu obsadzovaných pozícií. V druhom kole bude pre rozdelenie grantu najdôležitejšie rozhodnutie budúceho zamestnávateľa.

V prípade, že štipendista z vlastného zavinenia odpracuje vo verejnej správe menej ako tri roky, alebo nezíska vysokoškolské vzdelanie, na ktoré mal poskytnuté štipendium, bude musieť vrátiť finančné prostriedky v sume poskytnutého štipendia.

"Nesplatená časť sa bude úročiť vo výške úrokovej sadzby, ktorou poskytuje študentom pôžičky Fond na podporu vzdelávania," konštatuje ministerstvo.

Viac o téme: Domáce Práca Ministerstvá Štát Štipendium Štipendiá Študentské
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy